fbpx

UE oferă R. Moldova un nou radar aerian și 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea capabilităților de apărare

Ministerul Apărării a semnat contractul privind achiziționarea unui nou radar, care va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Achiziția se realizează cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul programului Instrumentul European pentru Pace (EPF), se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Directorul general al Agenției implementatoare din Estonia, Magnus-Valdemar Saar și locţiitorul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, general de brigadă Sergiu Cirimpei, au semnat Contractul cu privire la achiziția radarului care urmează să fie livrat Armatei Naționale.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi și-a exprimat gratitudinea partenerilor UE care contribuie, prin asistență constantă, la realizarea obiectivelor naționale de consolidare a capacităților de apărare, menționând că astfel de proiecte vor continua, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, secretarul de stat, Sergiu Plop a avut, la sediul instituției, o întrevedere cu echipa Agenției implementatoare din Estonia (ECDI) responsabilă de procedura de achiziție și implementare a proiectului. Oficialii au discutat despre asistența oferită de Uniunea Europeană prin intermediul EPF pe diferite domenii, cum ar fi: mobilitate, logistică, comunicații, dar și supravegherea spațiului aerian.

„De menționat că echipa de experți internaționali s-a aflat în Republica Moldova în perioada 2-4 aprilie. Aceștia au avut întrevederi cu specialiști din cadrul Ministerului Apărării și Marelui Stat Major pentru a definitiva subiectele ce țin de proiectele de achiziții de echipament și tehnică în cadrul EPF pentru modernizarea Armatei Naționale”, se mai arată în comunicat.

Încă 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea capabilităților de apărare

Consiliul Uniunii Europene a aprobat o nouă asistență în valoare de 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Apărării, pachetul face parte din sprijinul acordat Armatei Naționale de către Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului european pentru pace (EPF) și prevede asigurarea cu echipamente pe mai multe domenii cum ar fi: mobilitate, supraveghere aeriană, dar și echipamente logistice.

Partenerii noștri ne-au demonstrat, în repetate rânduri, prin sprijinul consistent și continuu în implementarea reformelor democratice, parcursul European, modernizarea Armatei Naționale, că ne sunt alături. Pe această cale, aș dori să le mulțumesc tuturor partenerilor externi pentru receptivitatea la solicitările noastre și, respectiv, pentru asistența la consolidarea capacităților de apărare ale țării. Vom continua eforturile noastre comune în această direcție pentru menținerea unui mediu stabil și sigur pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ministrul Nosatîi.

Până în prezent, UE a aprobat un ajutor financiar pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova în valoare totală de 87 de milioane de euro. Acesta presupune asistență pentru asigurarea cu echipament modern a subdiviziunilor medicale și de geniu, dar și pentru fortificarea capacităților logistice, de transport, comunicații, informatică și altele.

Articole asemănătoare

Back to top button