fbpx

„Toate pentru ca Chișinăul să devină un oraș al viitorului”. Agenția Spațială Europeană susține un proiect de dezvoltarea urbană a capitalei

În capitală urmează să fie implementat un proiect menit să dezvolte mobilitatea urbană. Planul este susținut de numeroși parteneri, printre cei mai principali fiind PNUD Moldova și Agenția Spațială Europeană (ESA). 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa va aborda problemele legate de transportul public și infrastructura aferentă, care „e insuficientă și inadecvată”, ceea ce constituie obstacole în calea mobilității, siguranței și planificării urbane.

Despre inițierea acestui proiect a anunțat de curând fostul primar interimar al capitalei – Ruslan Codreanu.

„Municipiul Chișinău va putea să își planifice transportul public în funcție de fluxul de pasageri în baza semnalelor de la telefoane mobile. Realitatea de acum, este că doamne stau la stații și numără fizic pasagerii. Practică ce a rămas de prin anii 60.

Tare mândru că am putut participa la inițierea și implementarea acestui proiect. Toate pentru ca orașul Chișinău să devină un centru de dezvoltare și un oraș al viitorului. 

Ce vedeți (mai jos) este activitatea locuitorilor pe o porțiune din Chișinău”, a scris fostul edil.

PNUD Moldova a realizat un experiment sau, mai bine spus – o analiză a mobilității urbane, astfel încât să poată găsi soluții acolo unde problemele pun bariere în circuitul dezvoltării.

„Confruntându-ne cu lipsa datelor pentru Chișinău, alături de Primăria Chișinău, ne-am propus să explorăm comportamentul și atitudinile de mobilitate ale populației, schimbările de-a lungul timpului, precum și să analizăm tiparele de dezvoltare și mobilitate urbană. În acest scop, a trebuit să depășim sursele de date și parteneriatele tradiționale.

Am utilizat imagistica prin satelit la cartografierea orașului, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană și contractanții acesteia GeoVille (Austria) și SIRS (Franța). Domeniul nostru de interes sunt câteva sectoare mari ale orașului”, este specificat în descrierea proiectului.

Așadar, scopul partenerilor este să evalueze și să cuantifice tiparele și caracterul extinderii urbane pe parcursul timpului, să identifice unde locuiește populația și cât de dens este populat orașul, folosind observațiile terestre prin satelit și datele privind consumul energiei electrice.

De asemenea, se analizează comportamentul de mobilitate al persoanelor care locuiesc în Chișinău și măsura în care este utilizată infrastructura de transport public existentă, precum și se identifică blocajele, folosind datele mobile.

„La sfârșitul acestui proces, vom obține tipare specifice de dezvoltare urbană și informații pentru câteva experimente comune”, adaugă PNUD.

Citește totul despre proiect și rezultatele acestuia, accesând md.undp.org și eo4society.esa.int.

Articole asemănătoare

Back to top button