fbpx

Sute de milioane de euro din partea Franței, Germaniei și Marii Britanii. Ce ajutoare financiare au fost anunțate la Platforma de sprijin pentru R. Moldova

Oficialii europeni veniți la Chișinău pentru a participa la Platforma de sprijin pentru Republica Moldova au anunțat mai multe ajutoarea financiare pentru R. Moldova. Așadar, Franța va oferi 300 de milioane de euro pentru proiecte sociale, dar și 200 de milioane de euro, în următorii trei ani, pentru proiecte energetice. ermania va oferi, în 2024, 95 de milioane de euro, iar Marea Britanie va asista Republica Moldova cu 9 milioane de lire sterline.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bani francezi pentru proiecte implementate în Republica Moldova

Potrivit ministrei de Externe a Franței, Catherine Colonna, contribuția de 300 de milioane de euro va fi pentru a finanța proiecte prin UNCHR și UNICEF. Totodată, Agenția Franceză pentru Dezvoltare își va intensifica activitatea în R. Moldova pentru modernizarea sectorului energetic.

Agresiunea Rusiei continuă să ofere valuri de șoc în R. Moldova și în Europa. Situația rămâne destul de volatilă. Acest conflict brutal depășește resursele Moldovei. În acest context, asistența europeană și internațională este necesară mai mult ca niciodată pentru a ajuta populația să depășească consecințele războiului și pentru a ajuta economia să supraviețuiască și să crească. Franța rămâne să susțină Moldova și este partenerul pentru necesitățile pe termen mediu și pe termen lung. Iarna se apropie. În context, Franța anunță o contribuție de 300 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin UNCHR, prin Programul de susținere financiară și prin intermediul UNICEF.

Pe termen lung, noi susținem strategia Moldovei de a se concentra pe infrastructură, conectivitate, reforme structurale pentru că acestea sunt cheia pentru a aduce țara mai aproape de UE”, a declarat oficiala.

Vezi și: 57 de delegații din peste 30 de state. La Chișinău are loc a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

Germania alocă bani pentru sectorul energetic moldovean

Germania va oferi Republicii Moldova 95 de milioane de euro pe parcursul anului 2024, în special pentru consolidarea sectorului energetic. Anunțul a fost făcut de ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, la summit-ul „Platforma de Sprijin pentru Moldova”.

Oficiala consideră că R. Moldova „se află pe o cale bună, grație rezilienței, determinării și creativității sale”, existând „toate motivele pentru continuarea parcursului european”.

Annalena Baerbock afirmă că a rămas impresionată de solidaritatea de care au dat dovadă moldovenii în raport cu refugiații din Ucraina. Ministra a accentuat că „Republica Moldova este în prima linie de apărare a libertății și democrației” și că Germania va continua să ofere asistență.

Contribuția Marii Britanii „va permite Guvernului să-și consolideze dialogul cu UE și să devină mai rezistent la interferențele maligne din partea Rusiei”

Marea Britanie va oferi nouă milioane de lire sterline pentru R. Moldova. Asistența financiară este parte a ajutorului de zece milioane de lire sterline promis de către secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii, James Cleverly, în cadrul vizitei sale la Chișinău din luna martie curent.

„Pe fundalul provocărilor, care necesită acțiuni imediate din partea Republicii Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii salută concentrarea „Platformei de Sprijin pentru Moldova” pe necesitățile de dezvoltare de termen mediu, evidențiate de către gazdele evenimentului. Republica Moldova are nevoi critice de îndeplinit pentru a-și spori nivelul de reziliență, iar acest summit, precum au demonstrat întrunirile anterioare, joacă un rol important în generarea soluțiilor potrivite pentru agenda de reforme și parcursul european al țării”, se arată într-un mesaj al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

„În acest fel transmitem un mesaj clar: suntem hotărâți și uniți în a ne asigura că Republica Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei și ale reprezentanților săi de a-i distruge democrația și de a-i fura suveranitatea. Suntem bucuroși să colaborăm cu Republica Moldova, alături de alți donatori, în acest sens”, a declarat ambasadorul Steven Fisher.

Ambasada precizează că ajutorul va contribui la livrarea rezultatelor pentru cetățeni în domenii ca reducerea sărăciei, infrastructură, asigurarea securității energetice, egalitatea de gen și reziliența la schimbările climatice: „Contribuția va permite Guvernului de la Chișinău să-și consolideze dialogul cu Uniunea Europeană și să devină mai rezistent la interferențele maligne din partea Rusiei și a actorilor criminali controlați de Kremlin”.

Popescu: Această conferință ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment

Am dat startul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova, întâmpinând cu căldură cei trei co-organizatori importanți, Ministrele de Externe ale Germaniei, doamna Annalena Baerbock și Franței, Catherine Colonna și Secretarul General al Guvernului României, Mircea Abrudean. Această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”, a declarat șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost un instrument inestimabil, sprijinind Republica Moldova în gestionarea riscurilor, crizelor multiple și provocărilor ce au apărut în urma războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei. Aproape un an de la Conferința de la Paris din 21 noiembrie 2022, ne-am reunit astăzi în inima Moldovei, la Chișinău, subliniind un aspect extrem de important: datorită sprijinului prietenilor noștri, Moldova de astăzi nu mai este aceeași Moldovă din martie 2022.

Astăzi, la Chișinău, vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor pentru angajamentul constant în susținerea parcursului nostru european, bazat pe eforturi continue de reformă și valorile comune ale democrației, libertății și păcii. Împreună, suntem determinați să construim un viitor mai luminos și mai prosper pentru cetățenii Moldovei”, a mai spus Nicu Popescu.

Articole asemănătoare

Back to top button