fbpx

SIS trece în subordinea Parlamentului cu votul deputaților PSRM și ai platformei Pentru Moldova

Serviciului de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi în două lectură la ședința plenară a Legislativului. Inițiativa a fost susținută prin vot de parlamentarii PSRM și cei ai platformei Pentru Moldova, compusă din fracțiunea Partidului Șor și din câțiva deputați care au părăsit grupul Pro Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Votul s-a defășurat în pofida protestelor și scandărilor deputaților Platformei DA și ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Autori ai proiectului de lege sunt un grup de deputați socialiști. Inițiativa are loc chiar dacă în 2019, când Igor Dodon era președinte și prelua guvernarea alături de blocul ACUM, tot socialiștii au fost inițiatorii plasării SIS-ului sub coordonarea Președinției.

Noile prevederi exclud președintele Republicii Moldova din ecuația propunerii candidaturilor la funcțiile de conducere a SIS și aprobarea acestora, respectivele atribuții urmând a fi exercitate de Parlament.

Potrivit notei informative a proiectului, semnată de deputații Vasile Bolea și Grigore Novac, Republica Moldova este un stat parlamentar, iar în acest context „se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”.

Citește și: Argumentele socialistului Bolea pentru luarea SIS din subordinea Președinției: Maia Sandu are dublă cetățenie

Amintim că astăzi în fața Parlamentului a avut loc un protest față de tentativa de adoptare a acestei legi în Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button