fbpx

„Securitatea între stereotipuri și realități”. CID NATO a lansat o broșură ce dezminte zece preconcepții despre securitate și apărare

Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) a organizat marți, 19 octombrie, masa rotundă „Impactul dezinformării asupra securității și importanța promovării culturii de securitate”. În cadrul evenimentului a fost lansată broșura „Securitatea între stereotipuri și realități”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Broșura a fost realizată în cadrul proiectului „Suport pentru presa independentă și consolidarea rezilienței față de dezinformare”, implementat cu sprijinul Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova și finanțat de către Programul Lituanian de Cooperare pentru Dezvoltare și Promovare a Democrației. Scopul proiectului este combaterea sau dezmințirea stereotipurilor din domeniul securității promovate în mass-media, societate etc.

Autoarele broșurii sunt Natalia Albu și Elena Mârzac. Una dintre contribuitoare a fost jurnalista Ludmila Barbă, iar Rodica Panța a fost cea ce a redactat materialul. În cadrul broșurii sunt explicate zece stereotipuri în domeniul securității și apărării:

  • Securitatea este doar securitatea statului?
  • Apărarea ține exclusiv de competența Ministerului Apărării și Armatei Naționale?
  • Informațiile din sectorul de securitate și apărare sunt secrete de stat?
  • Amenințările militare și-au pierdut din importanță?
  • Neutralitatea înseamnă izolare și lipsa amenințărilor?
  • Asistența externă este pentru a ne controla?
  • Republica Moldova nu are nevoie de colaborarea cu NATO?
  • Integrarea în Uniunea Europeană implică neapărat aderarea la NATO?
  • Fake news și dezinformarea nu reprezintă o amenințare la adresa securității statului?
  • 23 februarie este ziua apărătorului Patriei și a bărbatului?

Broșura este destinată publicului larg, având la bază atât informații colectate din cadrul politico-juridic național cu referire la securitate, cât și informații ca urmare a consultării grupurilor de profil.

La eveniment a participat și ambasadorul Lituaniei în Republica Molova, Kestutis Kudsmanas.

„Scopul broșurii a fost să explicăm și să aducem o alta viziune deja stabilită în societate. Publicul țintă nu sunt doar profesioniștii în domeniu, dar și oamenii de rând. După analiza informației din mass-media, dar și a mai multor vox populi, am selectat zece subiecte cele mai discutate din domeniul securității Republicii Moldova. În cadrul grupului a fost dezbătute mai mult de 20 de subiecte”, a menționat Natalia Albu în cadrul evenimentului de lansare.

„Broșura este binevenită și pentru ziariști, încât ei sunt intermediarii dintre consumatorii de informațiii și sursele de informare”, a spus Ludmila Barbă.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Back to top button