fbpx

România: Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. PSD și AUR vor să răstoarne Executivul, parlamentarii coaliției stau în bănci și refuză să voteze

Parlamentarii români dezbat și votează, marți, moțiunea de cenzură depusă de PSD. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis, PSD are nevoie de 234 de voturi. Potrivit calculelor, dacă toți parlamentarii PSD și AUR ar fi prezenți și ar vota moțiunea, aceasta ar fi respinsă. În acest moment, PSD și AUR reușesc să strângă cel mult 204 voturi, cu 30 mai puțin decât majoritatea necesară pentru adoptarea moțiunii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moțiunea intitulată „România EȘUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu” inițiată de 156 de deputați și senatori este dezbătută începând cu ora 14:00 în plenul reunit al Parlamentului, iar votul va fi secret, cu bile, scrie digi24. 

Parlamentarii Coaliției vor fi prezenți în sală și, cel mai probabil, se vor abține de la vot. Ludovic Orban a declarat, luni, că parlamentarii puterii vor fi prezenți, dar nu vor vota, decizia fiind luată la nivelul coaliției.

„La niveul coaliției s-a hotărât ca parlamentarii din formațiunile politice să fie prezenți și să nu voteze. Obiectivul nostru este ca PSD să nu obțină niciun vot în plus de la parlamentarii din cadrul coaliției de guvernare. A fost o decizie astfel încât să fie lucrurile foarte clare”, a declarat Ludovic Orban.

Tot luni, în prima parte a zilei, Dan Barna a spus că parlamentarii USR PLUS vor fi prezenți în sală, dar vor vota împotrivă.

„Parlamentarii USR PLUS vor participa la votul moțiunii de cenzură, vom vota împotriva moțiunii. Vom fi prezenți, vom participa fără niciun fel de problemă.”, a spus Barna.

Ulterior, înainte de ședința coaliției, Dan Barna a revenit asupra anunțului și a spus că vor rămâne în bănci și parlamentarii USR PLUS.

Aceeași decizie a fost luată și de grupul parlamentar al UDMR.

Și premierul Florin Cîțu a declarat, luni, după ședința coaliției, că parlamentarii puterii vor putea participa la ședința de plen unde va fi votată moțiunea, dar vor rămâne în bănci.

„Parlamentarii coaliției nu vor vota mâine la moțiune. Dacă vor să participe pentru divertisment, dar nu vot vota”.

Cum arată ultimele calcule

În acest moment, PSD are 157 de parlamentari, AUR – 44 de parlamentari, iar opoziția s-ar putea baza și pe trei parlamentari neafiliați: Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, toți trei intrați în Parlament pe listele AUR.

În total, în condițiile în care toți parlamentarii opoziției vor fi prezenți, ar putea vota pentru demiterea guvernului 204 senatori și deputați. Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 234 de voturi, iar celor din PSD le lipsesc 30 de voturi ca să dărâme guvernul.

Săptămâna trecută, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu spunea că se așteaptă ca moțiunea să fie votată și de o parte dintre cei 18 parlamentari ai minorităților naționale.

Însă, fără voturi din arcul puterii, moțiunea nu are nicio șansă să treacă, lucru recunoscut și de președintele PSD Marcel Ciolacu.

„PSD este în integralitate, nu este nicio absență. Era un singur parlamentar care are o boală incurabilă și era sub tratament, dar vine la această moțiune. Am înțeles că tot grupul AUR este prezent. Parlamentarii neafiliați au anunțat. Presupun că vor fi voturi și de la minorități. Ar trebui 20 de voturi să vină din arcul guvernamental ca moțiunea să treacă. În jur de 20, mai exact 18”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD speră ca parlamentari liberali să voteze moțiunea, pe fondul tensiunilor din partid între cele două tabere, înaintea Congrsului din septembrie. „Un balon de săpun”, îi răspunde Ludovic Orban.

„Au fost foarte multe minciuni vehiculate de PSD ca parlamentari fie din PNL sau din alte grupuri să voteze moțiunea de cenzură. Consider o jignire declarațiile liderilor PSD prin care au lansat aluzii că eu aș putea vreodată să cer parlamentarilor PNL să voteze o moțiune a PSD. Este un balon de săpun și nu are nici cea mai mică șansă să treacă”, a declarat, luni, președintele PNL.

Articole asemănătoare

Back to top button