fbpx

„R. Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine”. Reacția Președinției la acuzațiile viceprim-ministrei Ucrainei, Irina Vereșciuk

Președinția a comentat afirmațiile viceprim-ministrei Ucrainei, Irina Vereșciuk, care a acuzat autoritățile moldovene că încearcă să fie loiale și Kievului, și Moscovei în contextul războiului, precum și că Republica Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment. Oficiala s-a arătat iritată și de faptul că R. Moldova a depus cerere de aderare la UE concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Astfel, potrivit instituției, Republica Moldova ajuta cum poate mai bine Ucraina, condamnând din prima zi agresiunea Rusiei față de Ucraina. Totodată, Președinția reiterează faptul că Republica Moldova a votat pentru susținerea declarațiilor diplomate care condamnă războiul declanșat de Moscova.

„Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine, oferind adăpost la mai mult de 90 mii de refugiați din Ucraina, din care jumătate copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor câteva sute de mii de refugiați. Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Președintele țării a calificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Țara noastră a votat în susținerea declarațiilor diplomatice care condamnă războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a fost coautor al rezoluțiilor adoptate la ONU”, comentează serviciului de presă al Președinției.

„Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări”

Totodată, drept răspuns la invitația vicepremierului ucrainean, Președinția a menționat faptul că șeful Parlamentului, Igor Grosu, și-a manifestat dorința de a vizita Kievul acum o săptămână, dar autoritățile ucrainene au declarat că traseul de deplasare nu este într-atât de sigur.

„Țara noastră respectă sancțiunile financiare impuse la nivel internațional. Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări. Guvernul Republicii Moldova a oferit ajutor umanitar în două tranșe, la Odesa și Vinița, în valoare de 24 de milioane de lei și este gata să ajute vecinii noștri mai mult. Președintele Parlamentului Republicii Moldova și-a exprimat intenția de a vizita Kievul acum o săptămână, dar vizita a fost amânată ca urmare a recomandărilor autorităților de la Kiev care au considerat traseul de deplasare insuficient de sigur”, se mai arată în mesaj.

Referitor la acuzațiile privind faptul că Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană, instituția reiterează dorința țării noastre de „a fi parte a lumii libere, care prețuiește democrația și crede că familia Uniunii Europene poate asigura libertate, siguranță și bunăstare pentru cetățenii săi”.

Amintim că marți, 19 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a reacționat și el la declarațiile făcute de către viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk. Potrivit lui, declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate „nu vor ajuta, ci dimpotrivă – doar vor dezbina”.

Articole asemănătoare

Back to top button