fbpx

Putin și-a expus poziția despre Transnistria: Pledează pentru statutul special al regiunii

Federația Rusă nu renunță la statutul special al Transnistriei. Declarația a fost făcută de președintele rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a subliniat că țara pe care o conduce va continua să promoveze realizarea unui acord echitabil cu privire la soluționarea problemei care vizează zona transnistreană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vom continua să promovăm căutarea unei soluții juste pentru problema transnistreană și vom opta să realizăm acordurile privind statutul special, fiabil și garantat al Transnistriei, respectând în același timp suveranitatea Moldovei și asigurând integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Putin, potrivit TASS.

Vorbind despre relațiile cu Republica Moldova, Putin a amintit că acestea sunt construite pe tradițiile de prietenie și valorile spirituale comune care leagă cele două popoare.

„Anul acesta va fi marcată cea de-a douăzecea aniversare a tratatului bilateral fundamental de prietenie și cooperare”, a subliniat acesta.

În prezent, statutul Transnistriei nu este reglementat, zona nefiind recunoscută de comunitatea internațională, care o consideră o parte a Republicii Moldova.

Din 1992, conform acordului încă valabil semnat la Moscova de președinții Federației Ruse, Moldova și liderul Transnistriei), există forțe comune de menținere a păcii, care includ forțe militare rusești, moldovenești și transnistrene.

Din 1993, Chișinăul și Tiraspolul negociază statutul juridic al Transnistriei. În 2011, negocierile au fost reluate după o pauză de șase ani.

Articole asemănătoare

Back to top button