fbpx

Procuratura refuză să examineze pretinsa uzurpare a puterii de stat de către Parlament

Procuratura Generală a examinat, în ordine prioritară, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc din 26 aprilie, prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ca urmare, prin Ordonanța din 28 aprilie 2021, Procurorul General a dispus refuzul de a înregistra respectiva adresare în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces-penal, reieșind din următoarele considerente:

  • din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală;
  • din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni.

Adresarea survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul Republicii Moldova. Cele două decizii țin de anularea decretului prin care Domncăi Manole a devenit magistrată și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Procuratura Generală a recepționat, în dimineața zilei de luni, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc. Aceștia au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Articole asemănătoare

Back to top button