fbpx

Procuratura anunță că va investiga prioritar sesizarea privind presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat

Procuratura Generală a recepționat, în dimineața zilei de luni, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc. Aceștia au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Adresarea survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul Republicii Moldova. Cele două decizii țin de anularea decretului prin care Domncăi Manole a devenit magistrată și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

„Reieșind din criteriile de formă și conținut, adresarea deputaților a fost înregistrată corespunzător și dispusă spre examinare unui procuror din cadrul Procuraturii Generale”, se arată în comunicatul instituției.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button