fbpx

Premieră pentru Republica Moldova: Persoanele care suferă de cancer pot participa la ședințe gratuite de psihoterapie

În premieră la nivel național, în Republica Moldova se lansează un program gratuit destinat susținerii persoanelor care au cancer. Aceștia vor participa la ședințe de terapie de grup.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce înseamnă terapia de grup?   

Impactul social al maladiilor oncologice este enorm așa cum afectează persoane de diferite vârste. Pe lângă tratamente, starea emoțională și calitatea vieții sunt foarte importante pentru acești pacienți. Conform numeroaselor studii efectuate la nivel mondial, terapia de grup este cea mai eficientă modalitate de depășire a sentimentelor de incertitudine, anxietate, vulnerabilitate sau dificultăților de comunicare cu familia și alte persoane.

Acest concept, mai puțin cunoscut în Republica Moldova reprezintă, de fapt, o componentă esențială în tratamentele oncologice, care contribuie la îmbunătățirea stării psiho-emoționale. Terapia de grup presupune reunirea persoanelor care se confruntă cu același tip de cancer, indiferent de vârstă sau stadiu. Participanții sunt încurajați să-și împărtășească sentimentele, gândurile ce țin de diferite aspecte, discuțiile fiind moderate de un psihoterapeut.

„Grupurile de sprijin le permit pacienților să vorbească despre experiența lor cu alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme și să învețe unii de la alții. Terapia de grup poate ajuta la gestionarea durerii, suferinței și efectelor secundare ale tratamentului oncologic”, afirmă psihoterapeuta Tatiana Mendes.

La diferite etape, beneficiarii proiectului vor discuta și învăța despre:

  • Perceperea și acceptarea diagnosticului;
  • relațiile cu membrii familiei;
  • comunicarea despre diagnostic cu alte persoane din exterior;
  • depășirea dificultăților și problemelor întâmpinate la serviciu;
  • diminuarea efectelor adverse ale tratamentelor.

Cine se poate înscrie?

„Terapie de grup pentru persoanele cu cancer” este un program de lungă durată, în cadrul căruia pacienții se vor întruni în funcție de tipul de cancer de care suferă.

Pe 22 martie își va începe activitatea grupul pentru pacienții cu cancer mamar. Acesta va fi format din 5-10 persoane, care se vor reuni săptămânal, în aceeași componență, pe parcursul mai multor luni. Întrunirile vor avea loc în cadrul unui spital privat din capitală, în condiții de maximă siguranță epidemiologică, iar taxe de participare nu se va percepe.

Persoanele care au cancer mamar pot aplica până pe 14 martie 2021. Pentru detalii acestea sunt îndemnate să contacteze organizatorii programului la numărul de telefon 078810936.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button