fbpx

update | Premier Energy a amânat deconectările de la Apă-Canal

ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunță că a decis amânarea până la data de 1 februarie 2023 a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

De asemena, Premier Energy a anunțat că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în timpul apropiat.

Știrea inițială:

ÎCS „Premier Energyˮ SRL informează că din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, începând cu data de 26 ianuarie, curent, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat, potrivit unui comunicat de presă emis de Premier Energy.

Pentru neadmiterea creșterii în continuare a datoriilor, furnizorul de energie a propus elaborarea unor grafice de deconectare în evantai, astfel încât volumul total de energie electrică consumată să corespundă posibilităților de plată a SA „Apă-Canal Chișinău”.

Precizăm că sumele propuse de SA „Apă-Canal Chișinău pentru achitarea în tranșe lunare sunt insuficiente, nu duc la micșorarea reală a datoriei și nici măcar nu acoperă consumul curent, ceea ce agravează situația deficitului de lichidități a furnizorului de energie. Prin urmare, riscul de a nu-și onora propriile obligații față de SA „Energocom” și alte întreprinderi din sistemul energetic care prestează servicii pentru ÎCS „Premier Energy” SRL este din ce în ce mai accentuat,” se mai arată în comunicatul emis de Premier Energy.

Astfel, în circumstanțele date și luând în considerație faptul că furnizorul nu poate fi obligat să continue furnizarea energiei electrice persoanei fizice sau persoanei juridice care nu își onorează obligațiile de plată prevăzute în contract sau care nu respectă condițiile aprobate de prestare a acestor servicii, ÎCS „Premier Energy” SRL a luat decizia să recurgă la dreptul său legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice începând cu data de 26.01.2023, printre care vor fi incluse locurile de consum în care își are sediul administrativ SA „Apă-Canal Chișinău”.

Totodată, pentru încasarea silită a datoriei acumulată la plata pentru energia electrică consumată ÎCS „Premier Energy” SRL își rezervă dreptul de a se adresa în instanța de judecată cu solicitarea recuperării datoriei și a oricăror costuri și plați/daune adiționale în legătură cu întârzierea executării obligațiilor de plată.

Anunțul cu privire la posibilele deconectări de apă în capitală a fost făcut de edilul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Potrivit edilului, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică.

Menționăm că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, într-o conferință de presă, recent, a negat că în municipiul Chișinău ar urma să fie deconectată apa. Acesta a declarat că „Premier Energy și Apă Canal Chișinău au ajuns la o înțelegere”.

Menționăm că în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al ANRE, din data de 11 ianuarie, au fost aprobate tarifele pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare și epurare a apelor uzate de către S. A. „Apă-Canal Chișinău”.

Articole asemănătoare

Back to top button