fbpx

Pleacă, dar rămâne? Ce urmează după ce Guvernul și-a anunțat demisia

Guvernul a demisionat. Ce se întâmplă mai departe? Cabinetul de miniștri în frunte cu Ion Chicu va fi, în continuare, în funcție. De ce? ZUGO a analizat ce ar putea să se întâmple, conform legii, și îți spune și ție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, Guvernul în exercițiu condus de Ion Chicu va rămâne în funcție până un alt cabinet de miniștri va depune jurământul de învestire în funcție. Fie, până la numirea unui Guvern de tranziție.

Ce poate face Guvernul demisionar

În perioada în care este demisionar, potrivit legii, Executivul poate îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice. Cabinetul de miniștri nu are dreptul de a lua decizii ce țin de politica externă și nu poate să înainteze inițiative legislative.

În același timp, Executivul în exercițiu nu este în drept să:

  • să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova.
  •  să adopte ordonanțe și documente de politici.
  • să încheie contracte și să-și asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență
  • să decidă privind inițierea reorganizării sau modificarea structurii ori funcțiilor ministerelor, ale altor autorități administrative centrale subordonate Guvernului sau ale structurilor organizaționale din sfera lor de competență.

  • să numească sau  să propună pentru numire sau să elibereze din funcție persoane cu funcții de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

Demisia, premisă pentru parlamentare anticipate

După anunțarea demisiei Guvernului, președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare cu scopul de a forma un nou Executiv. Numai după aceasta șeful statului va  înainta un candidat pentru funcția de prim – ministru, care, la rândul său, în termen de 15 zile va cere votul de încredere al Parlamentului.

Legislația stipulează că termenul limită pentru investirea noului cabinet de miniștri este de trei luni. Iar dacă  termenul este depășit, Parlamentul urmează să fie dizolvat.

Adică, demisia Guvernului este una dintre modalitățile de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate: Potrivit Legii Supreme , Legislativul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

ZUGO precizează că Executivul condus de Ion Chicu și-a dat demisia la 23 decembrie curent.

Odată cu aprobarea acestor proiecte, mașina statului va putea funcționa, vor putea fi achitate salariile, pensiile, plățile sociale. Este absolut necesar să ne concentrăm pe obiectivul major –  dizolvarea Parlamentului. Sunt doar două căi legale. Iar una dintre ele este demisia Guvernului”, a declarat în cadrul unei conferițe de presă.

Amintim că în seara zilei de 22 decembrie, în cadrul unei ședințe a Executivului anunțată cu 45 de minute înainte de a începe, Chicu a declarat că a fost „ultima ședință în componența actuală”.

Mai mult, în aceeași seară, au fost aprobate mai multe demisii. Este vorba despere toți secretarii de stat de la Ministerul Sănătății, secretara generală a Executivului, un secretar de stat de la Ministerul Educației și alți doi secretari de stat de la Justiție. 

Totodată, au fost acceptate și demisiile mai multor șefi ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat.

De menționat este faptul că, în seara zilei de 22 decembrie, cabinetul de miniștri a examinat circa 80 de proiecte care nu au fost publicate anterior pe site-ul oficial al Guvernului, așa cum se întâmplă în mod normal.

Citește și: Chicu – Este mare probabilitatea ca ședința de azi a Guvernului să fie ultima în componența actuală

Amintim că la 16 decembrie curent fracțiunile Platforma DA, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Partidul Democrat au înaintat o moțiune de cenzură împotriva cabinetului de miniștri. Aceasta urma să fie examinată în cadrul uniei ședințe extraordinare a Legislativului în după-amiaza zilei de 23 decembrie.

De menționat este faptul că socialiștii au declarat, din start, că nu vor susține moțiunea de cenzură. Totodată, cei din fecțiunea partisului Șor susțin că acordarea votului de neîncredere și, respectiv, demiterea Guvernului Chicu, ar fi  o mișcare iresponsabilă,

PSRM a anunțat că nu va susține moțiunea, iar deputata Partidului Șor Marina Tauber a spus că demiterea premierului ar fi iresponsabilă.

Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu și-a început activitatea la 14 noiembrie 2019, imediat după ce Guvernul în frunte cu Maia Sandu a fost demis de socialiști și democrați.

Articole asemănătoare

Back to top button