fbpx

Parlamentul se pronunță pentru oferirea dreptului de veto Găgăuziei la modificarea Legii privind statutul special al autonomiei

Cu o majoritate de voturi (PSRM și platforma Pentru Moldova), Legislativul a votat joi, în prima lectură, un pachet de legi privind UTA Găgăuzia. Printre prevederi se numără și oferirea dreptului de veto Comratului privind proiectele ce țin de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa legislativă urmează a fi examinat și în a doua lectură.

Proiectele de legi pentru modificarea și/sau completarea prezentei legi pot fi adoptate de Parlament numai după avizarea lor pozitivă de către Adunare Populară a UTA Găgăuzia. Avizul se adoptă prin hotărârea Adunării Populare cu votul majorității deputaților aleși”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit socialistului Vlad Bătrîncea, inițiativele legislative au fost elaborate de un grup de lucru format din deputații Parlamentului și coordonate cu experți din cadrul Consiliului Europei și OSCE.

Opoziția a cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi: Unele prevederi sunt neconstituționale

Platforma DA, PAS și grupul Pro Moldova a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege, argumentând că unele prevederi sunt contrare Constituției, iar inițiativa trebuie examinată suplimentar și discutată pe larg.

Proiecte care pun în pericol suveranitatea Republicii Moldova. Nu au fost discutate pe larg. Avem pericolul federalizării, nu avem avizul Guvernului”, a declarat Alexandru Slusari.

A fost decizia personală a președintelui grupului de lucru de a înregistra cele trei proiecte de lege. În grupul de lucru nu au fost consultați toți membrii pentru înregistrarea proiectului”, a declarat deputata Inga Grigoriu, care a fost membră a grupului de lucru.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button