fbpx

Nu vă jucați cu petardele! Ce recomandări oferă polițiștii pentru a petrece Revelionul în siguranță?

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea cetățenilor obișnuiesc să lanseze focuri de artificii. În context, oamenii legii atenționează că este esențială sporirea prudenței în timpul transportării, depozitării și lansării articolelor pirotehnice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Poliția avertizează despre importanța respectării măsurilor de siguranță la procurarea și utilizarea acestora, pentru evitarea situațiilor care pun în pericol viața și integritatea cetățenilor. Pentru prevenirea incidentelor cauzate de materialele pirotehnice, Inspectoratul General al Poliției recomandă:

  • Procurați articolele pirotehnice numai din unităţile comerciale autorizate;
  • Țineți cont de faptul că aceste produse trebuie să fie etichetate corespunzător, în limba de stat, să cuprindă denumirea și adresa importatorului, tipul și categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă și distanța minimă de securitate în timpul utilizării, cu atașarea instrucțiunii de folosire;
  • Folosiți obiectul pirotehnic conform instrucțiunii de utilizare și exploatare și nu omiteți respectarea măsurilor de securitate.

În același timp, părinților li se recomandă să le vorbească copiilor despre neadmiterea păstrării, transportării, utilizării și comercializării a acestor articole, deoarece minorii pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice.

În scopul evitării incidentelor, respectați următoarele reguli generale privind aducerea în stare de funcționare a articolelor pirotehnice:

  •  Alegeți minuțios locul de declanșare a artificiilor pentru a evita orice pericol. Este important ca în raza de securitate indicată pe produs să nu fie obstacole, conducte de gaz, fire electrice sau de telecomunicații, copaci sau alte obiecte;
  • Amplasați vertical produsul, pe o suprafață rigidă și netedă, iar pentru a spori stabilitatea acestuia și a evita redirecţionarea focurilor de artificii în direcții nedorite, dispuneți pe jumătate din înălțimea corpului pirotehnic sol, zăpadă sau pietre;
  • Pregătiţi fitilul pentru aprindere la distanța unei mâini întinse, după care îndepărtați-vă imediat în afara razei de pericol. Dacă produsul pirotehnic are două fitiluri, cereți ca vânzătorul să vă marcheze fitilul principal de declanșare, care de regulă este acoperit cu stic de culoare verde sau are inscripția „Fitil”. Este important să nu aprindeți ambele fitiluri concomitent;
  • În cazul folosirii produselor pirotehnice de tip „fan”, fiți precauți la amplasarea spectatorilor, deoarece focurile de artificii ale acestora zboară în sus și sunt direcționate oblic în raport cu suprafața solului, având forma unui trapez.

În timpul declanșării focurilor de artificii, persoana responsabilă trebuie să se asigure că efectuarea acestei operațiuni nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranța cetățenilor și edificiilor din jur.

Se interzice:

  • Comercializarea articolelor pirotehnice pe teritoriul pieţelor, precum și prin reţeaua de comerţ ambulant;
  • Fumatul sau focul deschis în locul păstrării sau pregătirii de folosire a articolelor pirotehnice;
  • Aruncarea în direcţia fiinţelor vii a articolelor pirotehnice în stare de funcționare;
  • Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile sau a celor cu termenul de valabilitate expirat;
  • Apropierea mai devreme de 15 minute de produsul pirotehnic care nu a funcționat în mod normal;
  • Dezmembrarea, modificarea constructivă sau utilizarea în alte scopuri a acestor produse;
  • Punerea în funcţiune din mână a articolelor de tip „candele”, „focuri romane” sau „rachete cu beţişor-stabilizator”.

Totodată, Poliția precizează că declanșarea focurilor de artificii în intervalul orelor 22.00 – 07.00 este pedepsită contravențional, însă seara de Revelion este o excepție. În alte circumstanțe, încălcarea acestei restricții se sancționează cu amendă contravențională până la 900 de lei pentru persoanele fizice și până la 4500 de lei pentru persoanele juridice.

Articole asemănătoare

Back to top button