fbpx

Noua Lege a Avocaturii prin care apărătorii pot fi reținuți, fără acordul UA, publicată în Monitorul Oficial

Noua Lege a Avocaturii, prin care apărătorii vor putea fi reținuți și percheziționați pentru cazuri de corupție, fără acordul Uniunii Avocaților (UA), a fost publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Asftel, potrivit noii legi, profesia de avocat poate fi exercitată de persoana care are cetăţenia Republicii Moldova, în privinţa căreia nu a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei, are diplomă de licenţiat în drept sau echivalentul acesteia, se bucură de o reputaţie ireproşabilă şi a fost admisă în profesia de avocat după efectuarea stagiului profesional și susţinerea examenului de calificare.

Totodată, avocații pot fi reținuți pentru cazuri de corupție, fără acordul Uniunii Avocaților, în cazul care au fost prinși în flagrant, iar judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Amintim că Legea Avocaturii a fost modificată, în urmă ce Parlamentul a votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, amendamentul propus de președinta Comisiei juridică, Olesea Stamate, în ciuda faptului că a stârnit un val de critici în rândul avocaților.

Avocații au calificat inițiativa drept un atentat la adresa independenței profesiei de apărător și au anunțat grevă generală în avocatură până la data de 24 ianuarie.

După ce aceștia au anunțat că intră în grevă, Stamate le-a propus să examineze împreună posibilitatea introducerii în lege a unui articol prin care reținerea, arestarea sau percheziționarea avocaților nu poate avea loc fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților cu excepția cazurilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și infracțiuni flagrante.

Citește și: Avocații își reiau activitatea din 25 ianuarie: „Dacă autoritățile vor ignora solicitarea, vom reveni la grevă”

Articole asemănătoare

Back to top button