fbpx

Mai mulți moldoveni și transnistreni și-au făcut acte ucrainene false. Peste 150 de persoane urmau să ajungă în UE

Serviciu de Securitate Ucrainean a deconspirat o schemă prin care persoane din spațiul CSI, inclusiv Republica Moldova, Transnistria și zonele de conflict din Ucraina, primeau ilegal cetățenia țării vecine. Aceștia urmau să ajungă pe teritoriul Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unele regiuni de unde provin persoanele obțineau actele false sunt trecute pe lista celor cu risc crescut de terorism, potrivit autorității ucrainene. Ofițerii au ridicat 150 de documente false.

Potrivit anchetei organelor de securitate, angajații serviciilor de migrație de stat și alte servicii de control, reprezentanții organelor locale de auto-guvernare și complicii acestora din Cernăuți, Vinița, dar și din Republica Moldova, ar fi implicați în acțiunile ilegale.

Potrivit primului scenariu, străinii au furnizat infractorilor copii ale documentelor lor. Pe baza acestora, sub pretextul pierderii pașapoartelor în Moldova, s-ar fi emis duplicate false ale pașapoartelor, care includeau informații fictive despre presupusa naștere a unei persoane în Ucraina. Apoi angajații serviciilor abilitate ucrainene ar fi înregistrat străini într-unul dintre orașele din țara vecină și le-ar fi emis acte. Un astfel de „serviciu” ar fi costat între 3000 și 5000 de euro.

Al doilea mecanism de legalizare a străinilor ar fi avut loc prin eliberarea pașaportului străin al unui cetățean al Ucrainei. De facto, într-un pașaport ucrainean falsificat de tip vechi se aplica imaginea persoanei care urma să dețină actul.

În prima etapă a operațiunii speciale, oamenii legii au efectuat 26 de percheziții în regiunea Cernăuți și Moldova. Acțiunile de investigație au avut loc și la locul de muncă și la reședința bănuiților. Ca urmare, au fost ridicate aproape 150 de pașapoarte falsificate.

În cea de-a doua etapă, ofițerii de aplicare a legii au efectuat șase percheziții simultan, inclusiv în direcțiile Serviciului de Stat pentru Migrație din Ucraina, la Vinița, timp în care au găsit materiale suplimentare care ar confirma implicarea bănuiților la în schemă. Ca urmare, au fost confiscate documente fictive produse anterior, dar și liste de străini legalizați ilegal în Ucraina și transportați în țările UE.

Deocamdată nu este clar motivul pentru care erau transportate din Ucraina în Uniunea Europeană persoanele vizate și de ce aveau nevoie de cetățenia și actele țării vecine.

Articole asemănătoare

Back to top button