fbpx

live | Spînu anunță măsurile Guvernului pentru sezonul de încălzire: „Va trebui să economisim și să oferim compensații celor care au nevoie”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține marți, 2 august, o conferință de presă cu referire la acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul pentru pregătirea de sezonul încălzire 2022-2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vicepremierul asigură cetățenii Republici Moldova că nimeni nu va fi deconectat și că țara noastră va avea rezerve de gaz, inclusiv din surse alternative de import.

„Vom avea rezerve de gaz și surse alternative de import. Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în companii, instituții publice și consumatori casnici”, a menționat Spînu în cadrul conferinței de presă.

De asemenea, Spînu a precizat că ministerul propune o reducere lunară a consumului de gaze de circa 15%.

„Vreau să fiu foarte deschis asupra riscurilor cu care ne confruntăm și vom fi sinceri în continuare. Guvernul a elaborat un set de măsuri care fiind întreprinde vor atenua criza energetică. A fost semnat primul contract de achiziție pentru primele volume de păcură. Nu voi putea face publică cantitatea pentru că este secret de stat”, a adăugat Spînu.

Amintim că în luna iulie, țara noastră a cumpărat gaze naturale la un preț de 980 de dolari/1000 m3. În luna iunie, Republica Moldova a procurat gaz cu 880 de dolari/1000 m3. În ultima lună a primăverii, prețul de achiziție la gaze naturale a fost de 919 de dolari/1000 m3.

Tariful pentru consumatorii finali la gazele naturale a fost mărit la sfârșitul lunii mai. Astfel, moldovenii care plăteau anterior 15,18 lei, acum plătesc 18,62 lei.

 

Articole asemănătoare

Back to top button