fbpx

Legea privind modificarea activității ANI, contestată la CC: Se vrea încetarea dosarelor pe averea nejustificată

Legea care prevede modificarea activității Autorității naționale de Integritate (ANI) a fost contestată la Curtea Constituțională (CC). Magistrații au fost sesizați de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care susține că prevederile actului normativ contravin statului de drept și a fost adoptat cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Litvinenco susține că, inițial, legea urma să fie modificată „astfel încât prin minimizarea termenelor de prescripție să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată cu care au fost prinși mai mulți socialiști”

Însă, potrivit parlamentarului, pe ultima sută de metri au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală.

„Totul pentru ca investigarea pentru îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar, având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pentru îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe”, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Deputatul consideră că legea privind modificarea activității ANI nu respectă criteriile de claritate și contravine conceptului statului de drept.

„Pe lângă declararea neconstituționalității, am solicitat suspendarea acțiunii legii. Acest lucru este imperios necesar dat fiind faptul că legea contestată vizează și legislația penală. Iar în penal funcționează principiul de aplicare imediată a legii mai blânde, astfel că intrarea în vigoare măcar și pentru o zi a unei legi care dezincriminează o infracțiune are ca efect absolvirea persoanei de răspundere penală. Și chiar declararea ulterioară a legii ca fiind neconstituțională nu poate schimba această realitate. Pentru a nu se întâmpla asta, legea trebuie suspendată, or este posibil ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial azi sau în zilele următoare”, a mai scris deputatul.

Textul integral al sesizării poate fi văzut aici.

ZUGO amintește că reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au prezentat aviz negativ asupra proiectului. Aceștia s-au arătat îngrijorați și au afirmat că modificările ar putea afecta grav unele proceduri de control.

Citește și: Termen mai mic pentru controlul averii și intereselor foștilor funcționari publici. Inițiativa socialiștilor, susținută în Parlament

Articole asemănătoare

Back to top button