fbpx

Termen mai mic pentru controlul averii și intereselor foștilor funcționari publici. Inițiativa socialiștilor, susținută în Parlament

Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul unui an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Parlamentul a aprobat în două lecturi un proiect de modificare a legislației respective.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update) Proiectul de lege a fost votat în pofida unui aviz negativ emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Știrea inițială:

Actualmente,  termenul prevăzut pentru acestea acțiuni este de trei ani de la expirarea sau încetarea mandatului, se precizează într-un comunicat emis de Parlament. Conform inițiativei aprobate, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare în instanță.

„Principalele prevederi ale proiectului rezidă în ajustarea termenului în interiorul căruia pot fi efectuate procedurile de control al ANI-ului în perimetrul deținerii mandatului, precum și în termen de un an de la expirarea sau încetarea acestuia.

Modificarea propusă instituie termene de prescripție clare pentru aplicarea sancțiunilor pentru constatările realizate. În formatul actual, aplicarea acestora comportă un caracter infinit, fapt care denaturează complet conceptul acțiunii în timp a legii, precum și prescriptibilitatea atragerii la răspundere”, se arată în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați socialiști. Amintim că, în cadrul ședinței de pe 16 decembrie, deputații au votat și modificarea Codului Audiovizualului, proiectul Bugetului de Stat, cel care se referă la funcționarea limbilor, dar și alte inițiative legislative. Sesiunea plenară a fost declarată încheiată aproape de miezul nopții.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button