fbpx

Între 24-26 februarie, sistemele electroenergetice ale R. Moldova și Ucrainei vor funcționa izolate de alte sisteme energetice

În perioada 24-26 februarie 2022 sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Funcționarea izolată în această perioadă are drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.

Testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară.

Testele fac parte din planul de acțiuni descris detaliat în Studiile privind interconectarea sincronă a sistemelor electroenergetice din R: Moldova și Ucraina cu ENTSO-E finalizate recent și care au demonstrat fezabilitatea tehnică a interconectării.

Acestea presupun realizarea unui șir acțiuni tehnice:
– Deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei;
– Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus;
– Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.

Deconectarea de la sistemele energetice vecine și ulterioara sincronizare după finalizarea testelor a fost coordonată între operatorii sistemelor de transport adiacenți.

Testele vizează deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice.

La manevrele tehnice comandate de către dispeceratul NPC Ukrenergo participă centralele electrice din Ucraina. Operatorul de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” va urmări parametrii de calitate a energiei electrice în zona de dispecerizare a R. Moldova.

Operatorii de transport și de sistem în domeniul energiei electrice din R. Moldova și Ucraina sunt în comunicare strânsă permanentă și urmează planul de acțiuni agreat.

Consumatorii de energie electrică vor consuma în continuare energie electrică fără întreruperi. Deconectarea de la sistemele energetice vecine și sincronizarea ulterioară cu acestea nu va fi resimțită la nivelul consumatorilor finali de energie electrică.

Rezultatele pozitive ale testelor vor confirma fezabilitatea interconectării sincrone la ENTSO-E în termenul stabilit.

Articole asemănătoare

Back to top button