fbpx

interviu | Planurile economice ale Guvernului, între ambiții și pragmatism sau cum putem avea un salariu mediu de 12.700 lei lunar. Oleg Tofilat: Predictibilitatea e factorul-cheie atunci când vorbim despre investiții

Discutăm cu Oleg Tofilat, expert în politici publice și consilier guvernamental, despre planurile de dezvoltare economică ale Guvernului Republicii Moldova.

Cabinetul de Miniștri a aprobat un Program de Acțiuni pentru 2020 – 2023 și au fost anunțate cifre ambițioase. Ce scop se urmărește prin aceste cifre?
Lucrurile trebuie luate pe rând. E un Plan de Acțiuni pe patru ani, un plan care să aducă creștere simțitoare – de PIB, de buget, de venituri ale cetățenilor. Creșterea economică depinde de trei factori esențiali – capital, tehnologii și muncă. Dacă tehnologiile pot fi însușite, iar capitalul poate și va fi atras, atunci problema fundamentală pe care Guvernul o va trata este plecarea oamenilor din Moldova. Oamenii pleacă pentru că nu au suficiente oportunități de câștig acasă, ori pentru că alte aspecte ale vieții sunt inferioare așteptărilor noastre.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Avem nevoie de locuri de muncă stabile și plătite atractiv, iar astfel de joburi le oferă industriile. Avem nevoie de investiții în industrie și de platforme industriale în fiecare raion al țării. Investițiile într-o uzină de 1000 de locuri de muncă se ridică la nivelul zecilor de milioane de euro, iar companiile care fac asemenea investiții vor să înțeleagă ce va fi în țara asta mâine și în viitorul apropiat.

Investitorii au nevoie de predictibilitate. Predictibilitatea e factorul-cheie atunci când vorbim despre atragerea investițiilor industriale. Așa se explică perioada de patru ani a Planului Guvernului – scopul e să arătăm investitorilor intențiile Executivului.

Totuși, cifrele ambițioase anunțate mai mult parcă trădează intenția Guvernului de a uimi, iar unii mai zic că ar fi nerealiste…
O altă misiune a Guvernului este să livreze încredere în ziua de mâine. Să identifice căi de creștere a bunăstării și să stimuleze progresul. În nici un caz nu ne punem scopul să uimim – avem scopul de a aduce încredere în spiritele oamenilor.

Și apoi, cu ce comparați cifrele când le numiți ambițioase? Sunt cifre care derivă din calcule minuțioase. Și aceste cifre „ambițioase” arată mai modest decât calea parcursă de țările din vecinătate, cum ar fi Georgia sau Estonia. Atunci când am făcut aprecierile, am pornit de la premisa că va exista o stabilitate social-politică și o continuitate în guvernare. Nu contează cum se numește Guvernul – Chicu ori altfel – continuitate înseamnă când preluăm proiectele viabile și le îmbunătățim, le implementăm. Nu ne putem permite să preluăm guvernarea și să oprim tot ce au inițiat predecesorii noștri.

Problema nu e în cifre, problema e în percepție. Cifrele și creșterea economică le determină oamenii. Trebuie doar să ne unim forțele pentru a construi ceva.

Oleg Tofilat, expert în politici publice, consilier guvernamental

Tot în Planul de Acțiuni al Guvernului susțineți că PIB-ul Moldovei poate crește cu 25% în patru ani, iar în 2023 ar putea înregistra o creștere record de 8,3% doar pentru acel an. Ce fundamentează această creștere?
În spatele creșterii PIB-ului stau oameni reali, care vor să muncească și muncesc. În spatele creșterii PIB-ului stau simplificarea regulilor pentru business și politici fiscale inteligente. În spatele creșterii PIB-ului stau investiții masive în infrastructură – acea de transport și socială. În spatele creșterii PIB-ului stau efecte multiplicative ale lanțurilor valorice și efecte de propagare.

De exemplu, investițiile anunțate de Guvernul Chicu în dezvoltarea infrastructurii rutiere vin cu un scop clar stabilit – de a crește atractivitatea economică a Moldovei pentru investitori. În urma reabilitării drumurilor industriașii vor avea costuri mai mici pentru serviciile de transport – ei cheltuiesc foarte mult pe transport și vor avea nevoie de mai puțin timp pentru livrare. Însă drumurile moderne sunt nu doar soluție pentru industriași. Drumurile vor crește calitatea vieții pe tot teritoriul țării, asta înseamnă că mulți oameni vor renunța să plece din țară și o parte din cei plecați vor reveni acasă.

Investițiile în drumuri înseamnă mai mult de lucru pentru industria noastră de construcții, adică venituri mai mari, salarii mai mari, bunăstare mai mare. Anume aceste fenomene, împreună cu politicile raționale ale Guvernului, vor crește PIB –ul.

Ce așteptări pot avea oamenii simpli de la creșterea PIB-ului?
Noi toți suntem oameni simpli și creșterea PIB-ului ne va influența pe toți în funcție de domeniul în care activăm și pe cât de implicați suntem. De exemplu, calculele noastre arată că salariul mediu în sectorul public va ajunge la 12.700 de lei. Asta înseamnă că în toate sectoarele economiei salariile vor crește, înseamnă că în instituțiile publice vor ajunge mai mulți oameni pregătiți, înseamnă că se va reduce nivelul corupției și va crește eficiența administrației publice. Prin urmare, va crește eficiența economiei naționale.

Dar în același timp, un PIB mai mare ne permite un buget mai mare. Și anume medicină performantă. Și anume educație modernă. Și anume tot ce înseamnă infrastructură socială – apeduct, canalizare, școli, spitale, terenuri sportive, bazinuri de înot…

Sunteți optimist…
Nuuu, cei care mă cunosc nu mă iau deloc de optimist. Sunt eminamente cinic, cu un simț critic al realității. Așa cum iubea să ne repete profesorul de politici publice din școala americană – e bine când economiștii sunt oameni cinici și e bine când oamenii cinici sunt economiști.

Articole asemănătoare

Back to top button