fbpx

infografic | De la o stare de urgență la alta? Evoluția restricțiilor în Republica Moldova timp de un an după primul caz de COVID-19

Anul trecut, în seara zilei de 7 martie, cu un avion care a decolat în Italia, la Chișinău ajunge prima pacientă care are COVID-19. Femeia este preluată de la Aeroport și transportată la spital.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Urmează zile libere pentru elevi, sistarea zborurilor și închiderea hotarelor. Pe 17 martie 2020 Parlamentul instituie stare de urgență, apoi pe străzi sunt scoase mașini militare, iar soldații patrulează localitățile din țară.

Creștinii se declară nemulțumiți de sistarea slujbelor religioase, iar în spațiul public apar tot mai multe informații despre persoane amendate cu mii de lei pentru nerespectarea regulilor epidemiologice și regimului de autoizolare.

Peste tot se auzea „Stați acasă”

Timp de câteva săptămâni, se organizează curse charter pentru ca moldovenii rămași în străinătate să poată reveni acasă. În același timp, se interzice ieșirea în parcuri, păduri, sau în alte spații publice, iar vârstnicilor nu li se permite să iasă din case fără necesitate stringentă.

În aceste circumstanțe, și autoritățile neconstituționale declară stare de urgență, urmată de instalarea mai multor posturi ilegale de trecere a așa-numitului hotar cu Transnistria. Legătura și așa șubredă dintre cele două maluri ale Nistrului devine și mai fragilă, însă restricțiile nu limitează și răspândirea virusului.

2020 a trecut fără Paște, pomeni și Bacalaureat

Numărul de persoane infectate crește, iar autoritățile modifică restricțiile și emit noi ordine. Paștele a trecut fără tradiționala sfințire a merindelor, Paștele Blajinilor a fost amân, iar oamenilor li s-a permis să iasă în parcuri, dar în grupuri nu mai mari de două persoane. Totodată, restaurantele au primit permisiunea să lucreze în regim take-away, iar elevii din clasele primare au aflat că nu au de susținut examene.

Mai a fost luna în care absolvenții de liceu au devenit un pic mai fericiți, dat fiind faptul că examenele de Bacalaureat s-au anulat. Măștile însă au devenit obligatorii în spațiile publice închise. Tot în mai creștinii și-au putut alina sufletul participând la slujbe în aer liber, ca mai apoi să fie permise și oficierea serviciilor divine în biserici.

Cea mai fidelă însoțitoare a noastră – masca

Perioada estivală a fost perioada relaxărilor. Localurile și-au redeschis ușile, centrele comerciale au început din nou să activeze, iar avioanele s-au ridicat de la sol. Oamenii au putu să meargă la săli de sport și să privească spectacole în aer liber. Și pofta de petreceri putea fi deja potolită, cu participarea unui număr limitat de persoane, însă nunțile și cumetriile așa și au rămas interzise.

Conform unui program special, toamna elevii au reveni la ore în sălile de clasă. Cei îndrăgostiți de artă au ajuns în sfârșit în săli de spectacole, însă situația a început să se înrăutățească, iar numărul cazurilor de infectarea să crească. Așadar, moldovenii devin obligați să poarte masca în toate spațiile publice deschise.

Hai să ne jucăm de-a închiderea și redeschiderea teatrelor

Iarna Moldova este speriată de tulpina britanică a COVID-19, iar autoritățile sistează pentru o perioadă legătura aeriană cu Regatul Unit. Dacă anterior activitatea restaurantelor a fost sistată pentru perioada nocturnă, în februarie se decide ca acestea să poată vinde bucate la pachet noaptea. Între timp, CNESP se mai joacă de-a închiderea și redeschiderea teatrelor. De menționat este faptul că instituțiile culturale au fost printre cele mai des vizate în contextul deciziilor emise de CNESP. Între timp, se suspendă activitatea centrelor comerciale în weekend.

La sfârșit de februarie se decide ca testul PCR la COVID-19 să fie obligatoriu la intrarea în țară. După câteva zile, decizia se anulează, iar responsabilii decid că persoanele care îl dețin când vor putea să evite autoizolarea după traversarea hotarului.

Încă o stare de urgență?

În aceeași perioadă, în Republica Moldova au ajuns primele loturi de vaccin contra COVID-19 și a început imunizarea doctorilor. Totuși, situația epidemiologică la nivel național rămâne precară, iar înalți oficiali discută tot mai mult despre o nouă stare de urgență, care, însă, pare a fi mai dificil de instituit din cauza confruntărilor politice din Parlament.

CITEȘTE ȘI:

hartă | Cazurile de COVID-19, înregistrate într-un an în regiunile Republicii Moldova. Raionul cu până la 1000 de infectări

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button