fbpx

„Hotărârea este nulă”. Guvernul anunță despre ilegalitatea deciziilor luate de CTESP Orhei

Guvernul Republicii Moldova a declarat duminică, 23 ianuarie, că deciziile anunțate de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit Guvernului, doar CNESP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Amintim că CTESP Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică. Asta în pofida ultimei hotărârii CNESP, prin care s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, aici vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor anti-pandemice.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție la decizia CTESP a raionului Orhei, criticând-o, după ce au dispus ca școlile să activeze cu prezența fizică a elevilor.

Articole asemănătoare

Back to top button