Regulile sunt lege, dar nu și la Orhei. Școlile rămân deschise, iar nunțile și cumetriile sunt permise
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică. Asta în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, aici vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor anti-pandemice.
Comisia s-a întrunit în ședință în 21 ianuarie, și au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care au permis desfășurarea mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, deși Comisia de la nivel național a decis contrariul. Totuși, în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID-19, clasele respective vor fi închise pentru o perioadă de carantină de 14 zile, cu trecere la învățare online.
Totodată, este permisă desfășurarea întrunirilor ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţa fizică, respectând toate normele anti-COVID în vigoare.
În același context, Comisia a permis următoarele tipuri de activităţi:
- organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive);
- activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție,
- întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice.
Potrivit președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi
propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare se vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea.
Amintim că la data de 20 ianuarie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că Republica Moldova intră în Cod roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea în regim online, din 24 ianuarie, a tuturor școlilor din țară pentru o perioadă de două săptămâni.
De asemenea, evenimentele private au fost interzise, iar orarul de lucru al localurilor a fost redus.