fbpx

Greceanîi solicită CC să ceară opinia Comisiei de la Veneția privind sesizarea prin care Sandu urmărește dizolvarea Parlamentului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, a adresat vineri, 9 aprilie, Curții Constituționale (CC) un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (n. r. – Comisia de la Veneția) în privința sesizării Maiei Sandu cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat al Legislativului.

În document se menționează:

„Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția Președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

În contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice, consider eminamente necesar și Vă solicit respectuos interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021.

Remarc faptul că, în situații reprobabile, Republica Moldova a apelat la înalta expertiză a Comisiei pentru obținerea avizelor amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituțional comparat și internațional, în special subliniez Opiniile nr.954 din 24 iunie 2019, și nr.886 din 19 iunie 2017.

Finalmente, exprim apelul spre edificarea unui stat de drept, în spiritul unui proces, a unei opere comune a autorităților publice centrale, a puterii locale autonome și a fiecărui cetățean în parte. Or, numai prin manifestarea unei voințe adevărate de a trăi într-un stat de drept acesta va exista și va putea fi considerat ca atare”.

Care e contextul?

Amintim că Curtea Constituțională (CC) va examina la 15 aprilie, cu începere de la ora 10:00, sesizarea președintei Maia Sandu de a constata circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului.

ZUGO precizează că un deznodământ pozitiv al sesizării Maiei Sandu ar deschide calea președintei spre semnarea unui decret de dizolvare a Legislativului. Președinta a anunțat recent că va semnat acest decret imediat în situația în care magistrații constituționali vor da curs sesizării sale.

Amintim că șefa statului a solicitat Înaltei Curți să constate circumstanțele dizolvării Legislativului, după ce deputații au respins două candidaturi desemnare de ea la funcția de prim-ministru.

În același timp, socialiștii au depus o altă sesizare la CC, prin care cer Curții să constate imposibilitatea dizolvării Parlamentului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button