fbpx

doc | Președinția – DA, socialiștii – BA. PSRM a sesizat CC privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului”

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sunt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști.

În sesizare socialiștii o acuză pe Maia Sandu că ar fi mimat intenția de a învesti un Guvern, precum și apelul propriu zis al candidatui la funcția de prim-ministur, Natalia Gavrilița, de a nu fi susținut (a nu-i fi acordat votul de încredere).

„Mai mult, în condițiile în care președinta țării a fost informată despre existența unei majorități parlamentare absolute formalizate, inclusiv în timpul consultărilor cu fracțiunile legislative, Maia Sandu a emis decretul de desemnare a lui Igor Grosu. S-a produs aceasta deși niciun grup parlamentar n-a optat pentru aceasta” susține PSRM.

În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că „dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”, mai spun socialiștii.

„Astfel, acțiunile Președintelui țării nu reprezintă nimic altceva decât o încercare de a prelua abuziv puterea, prin declanșarea fictivă a unor alegeri anticipate în condiții de pandemie și criză economică. În sesizare se mai accentuiază că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului”, a conchis PSRM.

Luni, 29 martie, Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională (CC), cerând magistraților să se expună dacă există sau nu circumstanțe pentru dizolvarea actualului Parlament. În cazul în care judecătorii vor admite o asemenea posibilitate, vor fi declanșate, imediat, alegeri parlamentare anticipate, a subliniat președinta.

CITEȘTE ȘI:

Usatîi susține că majoritatea PSRM-Șor va institui stare de urgență pentru a amâna anticipatele cu două luni

Articole asemănătoare

Back to top button