fbpx

grafic | Scumpirea carburanților. Un consilier prezidențial contrazice ANRE: O înțelegere de cartel a petroliștilor, cu binecuvântarea statului

Sergiu Tofilat contrazice Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), care s-a plâns de atribuții restrânse privind controlul asupra prețurilor la combustibil. Consilierul prezidențial susține că „moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, ANRE şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

„Atașez două grafice care arată clar ce supraprofituri au făcut companiile petroliere în anul de criză 2020. Datele sunt din rapoartele ANRE. Criză pentru cei mici și muncitori, dar oportunitate de îmbogățire pentru cei mari și fără scrupule. Cineva spunea că 2020 „a fost un an bun”. Acum înțelegem și de ce”, a comentat Tofilat pe Facebook.

Foto: Sergiu Tofilat/FB

„În timp ce, datorită reducerii cererii globale în perioada pandemiei, prețul de la rafinării a scăzut enorm, petroliștii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preț. Le-au redus mai mult de ochii lumii. Acum, că prețul la petrol crește pe plan global, petroliştii repejor au majorat preţurile: patru scumpiri în lanț doar în ultimele 2 luni, inclusiv două scumpiri simțitoare în această săptămână.

La solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenţei este că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni (!) dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”. În timp ce Consiliul Concurenţei împreună cu ANRE urmăresc, oamenii simpli plătesc. Și plătim cu toții pentru că acest suprapreț se reflectă în prețurile la toate produsele de consum”, a scris Sergiu Tofilat.

Acesta a amintit că ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt în subordinea Parlamentului. „Dragă majoritate tehnică Șor-Dodon, sau schimbați conducerea de la aceste instituţii, sau declanșați anticipate și pemiteți-ne să facem noi curățenie în găinăriile voastre”, a adăugat consilierul Maiei Sandu.

Amintim că ieri, 17 februarie, unele rețele de benzinării au afișat prețuri majorate la combustibil, pentru a patra oară în ultimele două luni.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button