grafic | Produsele vegetale de la producător s-au scumpit cu aproape 25% în 2019. Unele au ajuns să coste aproape dublu
Potivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în perioada ianuarie – septembrie al acestui an, preţurile produselor vegerale s-au majorat în medie cu 24,3%.
Cel mai mult s-a simțit creșterea preţurilor producătorului la culturile bostănoase, al căror preț este cu 79,2%. Strugurii costă cu 61,5%, fructele și pomușoarele – cu 48%, floarea-soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 32,3%, culturile cerealiere și leguminoasele boabe – cu 19,8%, soia – cu 9%.
Totodată, preţurile de vânzare la cartofi s-au micșorat cu 17,6%, legume – cu 15,7%.
La produsele animaliere, preţurile medii s-au diminuat cu 2,3%. Аu scăzut preţurile producătorului la păsări (în masă vie) – cu 8,5%, porcine – cu 1,3%.
Totodată, au crescut preţurile producătorului la ouă alimentare – cu 18,2%, ovine și caprine – cu 15,5%, lapte – cu 8,7% și bovine – cu 2,3%.