fbpx

Germania oferă R. Moldova 3 milioane de euro. UE instituie un coridor verde prin care refugiații vor putea ajunge în Europa

Războiul din Ucraina a lovit economia Republicii Moldova, exporturile și importurile fiind dur afectate. Astfel, Germania va oferi Republicii Moldova 3 milioane de euro în calitate de ajutor economic, adițional la alte 5 milioane care urmează a fi donate de Uniunea Europeană, pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 12 martie, în cadrul unei conferințe de presă susținută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și omoloaga sa din Germania, Annalena Baerbock.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Deși situația actuală din Republica Moldova este grea, deocamdată nu ducem lipsă de anumite produse, susține Nicu Popescu. Totuși, vom putea importa în continuare produsele de care avem nevoie, dar prețurile vor fi mai mari.

„Acest război lovește dur în economia noastră, în bunăstarea noastră și în bugetul nostru. Nu refugiații, dar războiul. Exporturile noastre pe mai multe piețe sunt afectate, importurile sunt afectate, din Ucraina, din alte țări care tranzitau teritoriul ucrainean. Evident, această situație regională subminează și potențialul de atragere a investițiilor. Evident, avem și cheltuieli bugetare, pentru gestionarea acestei situații. Trebuie să asigurăm mai mult sprijin pentru eforturile de gestionare a frontierei, avem nevoie de noi echipamente.

Avem nevoie de investiții suplimentare, de protecție a sănătății. Populația țării noastre a crescut în doar două săptămâni cu 4 %. Evident și trebuie să adaptam sistemul educațional, scoli, spitale acestei noi situații. Situația este grea, dar la această etapă nu de penurie de anumite produse. În continuare putem importa toate necesitățile de care avem nevoie, dar din cauza războiului unele importuri vor deveni mai scumpe”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Annalena Baerbock a menționat că Germania oferă Republicii Moldova ajutor imediat în sumă de 3 milioane de euro și va prelua din Republica Moldova încă 2500 de refugiați ucraineni.

„Am convenit cu ministra de Interne că preluăm direct 2500 de refugiați la noi, știm că nu este suficient, dar este important ca țările din UE să susțină ucrainenii din țara voastră. Instituim un coridor verde, prin care cu cu ajutorul autobuzelor, autocarelor, vom ajuta oamenii ca din Republica Moldova să meargă în siguranță în alte țări.

Uniunea Europeană oferă un ajutor imediat de 5 milioane de euro și încă 3 milioane de euro din partea Germaniei. Toate acestea au fost adăugate la cele 37 de milioane de euro, ajutor economic pentru acest an. Este vorba nu doar de ajutor în situația actuală, dar și pe direcția economică”, a menționat minisistra de Externe din Germania, Annalena Baerbock.

Articole asemănătoare

Back to top button