fbpx

foto | S-a dat start înscrierilor pentru programul UWC. Tinerii din Republica Moldova își pot continua studiile în Italia

S-a dat start înscrierilor la UWC – Colegiile Națiunilor Unite (United World Colleges), pentru tinerii din Republica Moldova. În anul 2022, adolescenții au posibilitatea de a câștiga o bursă la colegiul UWC Adriatic, localizat în Italia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

UWC este o rețea de 18 colegii internaționale, în care timp de doi ani elevii învață programul de studii internațional IB (International Baccalaureate), care permite studenților să-și aleagă șase discipline de studiu din șase categorii prestabilite și care include activitățile extracurriculare ca parte componentă a diplomei. Ceea ce diferențiază UWC de alte școli localizate în străinătate, este misiunea colegiului: UWC face din educație o forță pentru a uni oamenii, națiunile și culturile pentru pace și un viitor durabil.

Mișcarea își îndeplinește misiunea prin selectarea elevilor dintr-o diversitate socio-economică imensă, precum și din peste 80 de țări ale lumii. Vezi aici mai multă informație: md.uwc.org, uwc.org.

Cât te costă doi ani la UWC?

Suma pe care câștigătorul va trebui să o plătească pentru a-;i face studiile la UWC, depinde întru-totul de necesitățile sale financiare, care vor fi evaluate din documentele financiare pe care candidatul trebuie să le atașeze la aplicare. Totuși, aceasta nu va depăși 3807 euro pentru doi ani. Bursa acoperă costurile de studiu, cămin, cărțile necesare, precum și alimentație, respectiv elevul și familia sa ar putea plăti costuri indirecte, precum costurile examenelor și a transportului dus-întors.

Impresiile studenților studenții despre program: „Cum UWC a reușit să îi ajute?”

„Cea mai importantă lecție oferită de UWC este redescoperirea de sine. UWC este locul care m-a ambiționat să devin mai bună, să lupt pentru aspirațiile mele, și să devin propriul meu critic într-un mod constructiv. Amintirile, revelațiile și prieteniile create în acești doi ani sunt doar o parte din importanța acestei experiențe pentru mine. Fiind departe de casă și prieteni, am fost determinată să îmi creez propria familie UWC, și să aduc tradițiile din Republica Moldova în activitățile comunității de aici.

Trebuie să recunosc că primul an a fost mai complicat din cauza situației pandemice, perioadă în care a trebuit să învăț online timp de două luni și să nu revin acasă. Însă, ceea ce m-a ajutat să îmi mențin pozitivitatea a fost căldura și suportul comunității UWC.

Al doilea an a fost o nouă șansă de a crea noi prietenii și de a mă dezvolta intelectual. Deși cerințele academice au devenit mai complexe, iar aplicarea la universități a însemnat mai multă presiune asupra studenților, această perioadă a fost și mai interesantă, cu mai multe provocări și lecții importante de învățat – efortul este urmat de succes, iar perseverența de scopuri realizate”, menționează Ariadna Rotaru, elevă în anul doi la UWC South East Asia, Singapore.

Foto: Colaj ZUGO

„În primul rând, oportunitățile. Oportunități peste tot: educația de calitate, care este cu adevărat greu de egalat în altă parte, comunitatea, legăturile cu oameni de pe tot globul. Comunitatea este într-atât de unită. încât structura ierarhică dispare. Poți să fii în dezacord cu profesorii, iar ei vor veni la evenimentele pe care le organizezi și la care vei face schimb de poziții profesor-elev. UWC vă oferă un exemplu minunat despre ceea ce sunt relațiile sănătoase din punct de vedere academic. De asemenea, campusul este superb, constând din mai multe clădiri în jurul localității. Poți trece de la înotul în Marea Adriatică la ski în doar o oră de condus cu mașina”, este experiența lui Maxim Soldatenco, student în anul doi la UWC Adriatic, Italia.

Foto: Colaj ZUGO

Criterii de eligibilitate

Sunteți eligibil să aplicați dacă îndepliniți ambele criterii de mai jos:

  • Ai cetățenie moldovenească
  • Ai între 16 și 18 ani până la 5 august 2022

Înscrierile au început la data de 9 ianuarie și vor dura până pe 1 februarie, ora 23:59 (ora Republicii Moldovei).  Pentru a aplica, creați un cont pe platforma apply.uwc.org, urmând instrucțiunile de pe acest link. Persoanele doritoare de a aplica, pot contacta UWC pe rețelele sociale Facebook, Instagram, VK și email pentru a adresa întrebări.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button