fbpx

foto | Credință pe muchie de COVID-19? Sute de enoriași s-au îmbulzit fără măști pentru a-și lua rămas bun de la starețul unei mănăstiri din Drochia

Sute se enoriași s-au adunat ieri pentru a-l petrece pe ultimul drum pe starețul mănăstirii Nicoreni din raionul Drochia. Aceștia, însă, nu au respectat distanța socială, iar majoritatea nu au purtat masca de protecție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din imaginile publicate de Mitropolia Moldovei observăm că aglomerația s-a format atât în curtea locașului, cât și în interiorul lui. La fel, la ceremonia funerară s-au adunat mai multe persoane în etate. Potrivit dispozițiilor emise de autorități, însă, cetățenii care au mai mult de 63 de ani nu se pot deplasa în afara domiciliului decât în cazuri ce țin de necesități stringente.

Foto: Mitropolia Moldovei

Ce spune Poliția?

Oamenii legii au avut o întrevedere cu slujitorii mănăstirii. Ei au fost informați despre necesitatea respectării restricțiilor impuse de către CNESP, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, ne-a comunica Ina Moscaliuc, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Drochia.

În timpul înmormântării, polițiștii au asigurat ordinea publică și au redirecționat traficul rutier. De asemenea, au fost efectuate filtre și s-au împărțit măști de protecție.

Ca urmare a situației create, Poliția a pornit o procedură contravențională, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și urmează să fie luate decizii referitoare la sancțiuni. Totodată, Mitropolia Moldovei a fost informată despre cele întâmplate.

Mitropolia tace?

Chiar dacă oamenii legii afirmă că au adus la cunoștința conducerii Bisericii acțiunile clericilor și încălcările antipandemice comise, Vadim Cheibaș, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, ne-a sugerat să îl contactăm pe episcopul Ioan, cel care a oficiat slujba. Clericul, însă, nu ne-a răspuns. Așadar, i-am transmis un mesaj și încercăm în continuare să aflăm care este poziția slujitorilor Domnului.

Administrația raionului a oferit măști și dezinfectant

Ion Dascăl, vicepreședintele responsabil de domeniile economie, construcţii, politici investiționale, medicină și protecţie socială ne-a comunicat că la eveniment au participat aproximativ 600 de persoane, dintre care 200 de clerici. Fluxul a fost monitorizat, iar oamenii au fost avertizați să respecte normele epidemiologice, însă nu toți s-au conformat.

Actualmente se desfășoară ancheta Poliției, iar după încheierea investigației Comisia Teritorială pentru Sănătate Publică se va întruni pentru a lua deciziile corespunzătoare. Totodată, dacă vor fi depistate îmbolnăviri în rândul celor care au fost prezenți, restul persoanelor care au participat la ceremonia funerară vor fi plasate în carantină și monitorizate, ne-a comunicat oficialul.

Articole asemănătoare

Back to top button