foto | Chișinău, oraș din albe flori de piatră! 10+ dintre cele mai vechi și frumoase locații din capitală
Tradițional, pe 14 octombrie este sărbătorit Hramul capitalei Republicii Moldova. Chișinăul – „oraș din albe flori de piatră, în ploi de soare zi de zi scăldat”, împlinește în acest an 584 de ani. Pe parcursul timpului au fost „remodelate” o mulțime de aspecte, printre care și arhitectura, designul și valorile oamenilor. Chiar și așa, capitala este bogată din punct de vedere al monumentelor istorice.
ZUGO a selectat câteva locații din Chișinău care constituie o parte din patrimoniul național, și care, în ciuda trecerii timpului, și-au păstrat aspectul specific de odinioară.
Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Alexandru Plămădeală este sculptorul statuii marelui domnitor Ștefan cel Mare. Acest monument, situat în „inima Chișinăului” este ținta obiectivelor camerelor de filmat ale turiștilor. De-a lungul istoriei, în contextul dominației sovietice, statuia a fost mutată în diverse locații, iar abia în 1990 a fost reamplasată la Chișinău.
Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”
Catedrala Mitropolitană din Chișinău este un lăcaș sfânt ortodox, care se află în apropierea pieții Marii Adunări Naționale. Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, iar locul amplasării sale a fost indicat în primul plan urbanistic al Chișinăului din 1817. Arhitectura este în stil neoclasic târziu, numit și empir, cu folosirea pentru coloane a formelor elene antice.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Muzeul a fost creat în octombrie 1889, în baza colecției exponatelor primei expoziții agrare din Basarabia, organizată sub inițiativa baronului Stuart. De-a lungul anilor, denumirea clădirii a fost schimbată de mai multe ori (Muzeul Agriculturii, Zoologiei, Regional din Basarabia, etc).
Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific. Astăzi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine piese de patrimoniu a căror tipologie diversificată surprinde profilul Moldovei de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând habitatul uman, fapte, evenimente, portrete de personalităţi.
Complexul Memorial „Eternitate”
Complexul a fost ridicat în memoria soldaților sovietici care și-au pierdut viața în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Inaugurarea s-a desfășurat pe 9 mai 1975, la 30 de ani după închierea războiului. Partea centrală a Memorialului este o piramidă cu cinci puști înalte de 25 metri înălțime, iar în centru este o stea cu cinci colțuri și o flacără veșnică.
Biserica Schimbarea la față a Mântuitorului
Biserica este un lăcaș de cult, istoric și arhitectural, inclus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului. Construcția are planul de tip cruce greacă înscrisă, cu patru piloni, pe care se sprijină tamburul circular al cupolei. Aspectul exterior este decorat în spiritul stilului ruso-bizantin. În fața intrării este construit un pridvor cu coloane robuste.
Arcul de Triumf
Numit și „Porțile Sfinte”, Arcul de Triumf este un monument înălțat pentru a comemora victoria armatelor rusești asupra turcilor, în războiul ruso-turc din 1828–1829. Arcul are în plan formă de pătrat și dispune de două niveluri. Înălțimea monumentului este de 13 metri. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopții, care însă nu anunță prin sunet ora exactă.
Muzeul Pușkin
Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un monument de arhitectură și istoric de însemnătate națională. Edificiul este cel în care faimosul poet rus Aleksandr Pușkin a locuit timp de două luni, după ce sosise în capitala Basarabiei țariste pe 21 septembrie 1820.
Cimitirul evreiesc
Cimitirul evreiesc este unul din cele mai vechi cimitire din orașul Chișinău, sectorul Buiucani. Deși acesta funcționează din 1887, primele morminte sunt atestate de la începutul secolului al XIX-lea. Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă, fiind îngrijite doare mormintele pentru care anual se plătește o sumă de bani. De menționat că înmormântări aici se petrec până astăzi.
Muzeul orașului Chișinău/ Turnul de apă
Turnul de apă, supranumit și Castelul de apă, a fost zidit la sfârșitul secolului al XIX-lea, după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi. Pe acea vreme acesta era cel mai înalt punct al orașului. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece, la început, aici își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.