fbpx

Extinderea acordului de liber schimb între două țări, printre prioritățile relației R. Moldova-Turcia pentru 2023

În urma vizitei la Ankara, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o discuție cu ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, Uygar Mustafa Sertel, unde au trasate prioritățile pentru anul 2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe subiectul comerțului, oficialii s-au înțeles ca în următoarele săptămâni să se finalizeze negocierile pe extinderea acordului de liber schimb între Republica Moldova și Turcia, astfel încât mult mai multe produse moldovenești să ajungă în Turcia fără taxe, inclusiv vinuri.

De asemenea, președintele Parlamentului și ambasadorul Turciei au convenit ca în 2023 să se organizeze inaugurarea oficială a Camerei de comerț moldo-turce, care va fi însoțită și de un forum al oamenilor de afaceri.

Pe partea energetică, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu va participa la Summitul Gazelor Naturale care va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie. De asemenea, va fi semnat un acord de cooperare”, a scris Igor Grosu pe rețelele de socializare.

Prin intermediul TIKA, au agreat ca în 2023 să fie finalizate lucrările de construcție a Colegiului industrial de la Comrat și integrat în sistemul educațional național, dar și continuarea proiectului de dotare a instituțiilor de învățământ din Moldova cu tehnică de calcul, precum și obținerea unor vizite de studii și perfecționări în Republica Turcia pentru profesori și managerii instituțiilor de învățământ general pentru a prelua bunele practici în utilizarea tehnologiilor informaționale.

În contextul împlinirii în acest an a celor 100 de ani de la fondarea Republicii Turcia, am convenit desfășurarea diferitor activități de ordin cultural, educațional, economic, social, etc., care vor fi susținute cu ajutorul și prin intermediul TIKA”, a mai notat Grosu în postarea sa.

Articole asemănătoare

Back to top button