fbpx

Ex-deputat român, învinuit de fals în declarații pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. Ce riscă?

Judecătorii din Republica Moldova vor examina dosarul de învinuire a unui ex-deputat român, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere, în anul 2017. Acesta este acuzat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pentru fals în declarații.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul procedurii de recunoaștere a cetățeniei, în formularul completat, acesta a indicat date care nu ar corespunde adevărului. Potrivit materialelor cauzei, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Totuși, la acel moment, învinuitul ar fi știut cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe.”

Persoana nu-și recunoaște vina. Potrivit legii, dacă fapta va fi demonstrată, învinuitul riscă cel mult un an de închisoare sau amendă maximă de 47.500 de lei, privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button