fbpx

„E momentul potrivit pentru a repara greșeala”. Pentru Moldova: Povara „furtului miliardului” a fost scoasă de pe umerii cetățenilor

Deputații platformei Pentru Moldova, cei care au votat împeună cu parlamentarii PSRM pentru anularea așa-numitei legi a miliardului, prin care statul s-a obligat, încă în 2016, să restituie paguba în urma furtului din sistemul bancar moldovenesc, susțin că decizia din 2016 a stârnit mari nemulțumiri în societate, a fost dur criticată și că acum este momentul potrivit pentru a repara greșeala.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Declarații în acest sens au fost făcute de deputata platformei, Eleonora Graur, în timpul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului.

În 2016, decizia privind emiterea obligațiunilor de stat pentru rambursarea a peste 13,5 miliarde de lei, sumă restantă după dispariția miliardului și lichidarea a trei instituții financiare a fost prezentată de către Guvern drept o soluție de a acorda garanții financiare celor trei bănci implicate în frauda bancară. Soluția a fost bună pentru unii, dar nu pentru cetățenii simpli. Altfel spus, de la sfârșitul anului 2016, până în prezent, cetățenii Republicii Moldova au plătit indirect notele de plată pentru jaful secolului prin prăbușirea monedei naționale și creșterea prețurilor. Asta în loc ca acești bani să fie alocați pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor”, a declarat ea.

Deputații Pentru Moldova afirmă că statul trebuie să găsească alte soluții pentru recuperarea datoriilor.

Nu cetățenii trebuie să ramburseze această datorie, ci statul trebuie să găsească alte modalități pentru a o acoperi. Mai mult, de recuperarea acestei datorii trebuie să se ocupe instituțiile de drept, în special Procuratura”, a adăugat Eleonora Graur.

Precizămm că proiectul de lege a fost susținut cu votul a 55 de deputați, nu și de deputații PAS, DA și PDM.

Amintim că în 2016, Banca Națională a Moldovei a semnat cu Ministerul Finanțelor un memorandum prin care urma să fie emise obligațiuni de stat pentru a rambursa peste 13,5 miliarde de lei, sumă restantă după dispariția miliardului și lichidarea celor trei instituții financiare, și anume Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Back to top button