fbpx

Dosarul privind furtul miliardului, în atenția deputaților. Stoianoglo este chemat la raport în Parlament

Deputații se întrunesc vineri la o nouă ședință. De această dată pe ordinea de zi figurează un singur subiect – audierea procurorului general.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform agendei publicate de serviciul de presă al Legislativului, Alexandr Stoianoglo urmează să prezinte în plen informații despre „progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”.

Raportul șefului Procuraturii are loc în contextul presiunilor care vin asupra instituțiilor din cauza modificărilor legislative care o vizează, acestea afectându-l direct și pe Stoianoglo. La ultima ședință majoritatea parlamentară a votat în prima lectură proiectul de lege înaintat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care prevede că procurorul general poate fi evaluat, dar și demis.

Conform documentului, activitatea șefului Procuratului poate fi „notată” cu diverse calificative cel mult o dată pe an, de o Comisie special formată. Din ea vor face parte persoane desemnate de Președinție, Consiliul Superior al Procurorilor, funcționar, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii.

Inițiativa a primit aviz negativ de la Procuratura Generală. „Autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcție a Procurorului General”, afirmă Instituția.

„Nu e mare mirare. Pe mine personal nu m-a mirat acest aviz. Ar fi fost de mirare dacă Procuratura venea și spunea că proiectul este bun. Din păcate, opinia lor este că nimic nu trebuie schimbat, suntem țara cu o Procuratură mai bună decât în Germania”, a comentat Litvinenco avizul.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button