fbpx

doc | PAS atacă la CC legea „care i-a permis lui Dodon subjugarea CSM”. Reacția ministrului Justiției

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au contestat la Curtea Constituțională „legea care i-a permis lui Dodon capturarea și subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii”. Este vorba despre modificările operate prn Legea 193/2019, votată în Parlament la 20 decembrie 2019.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update) Ministrul Justiției a venit cu o reacție la acțiunea deputatului Litvinenco. „Am impresia că domnul Litvinenco este tentat să obstrucționeze procesul de reformare a CSM și a sistemului judecătoresc. Eu sper foarte mult că domnul Litvinenco va renunța la acest populism ieftin care doar obstrucționează reforma justiției din Republica Moldova”, a spus Fadei Nagacevschi în cadrul ședinței Guvernului de miercuri.

Știrea inițială:

Dacă vă aduceți aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc.

Acest CSM restabileste in functii judecatori corupți cu carul – Clima la Curtea de Apel Chișinău, Chișcă-Doneva vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, participanții la Laundromat revin în funcțiile anterioare cu milioane de lei în cont. Vin listele de la Dodon și o majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții”, a scris Sergiu Litvinenco pe contul său de Facebook.

În afară de legea propriu-zisă, am cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion. Altfel spus, aceste persoane trebuie să plece de la CSM”, a mai scris deputatul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mizeria de la CSM nu mai poate continua. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Republica Moldova, oamenii acestei țări, au nevoie de un CSM și de o justiție care să facă dreptate”, a adăugat deputatul.

Ce prevede legea atacată la Curtea Constituțională

Legea pe care deputații PAS o atacă la CC prevede că extinderea numărului membrilor CSM de la 12 la 15. Totodată, a fost schimbat modul de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Conform prevederilor acestei legii, în calitate de președinte al CSM este ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. În cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

S-au schimbat și condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin 3 ani, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul „foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, pe lângă CV și scrisoare de motivare, candidații urmează să prezinte proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Votată fără avizul Comisiei de la Veneția

ZUGO precizează că proiectul de lege a fost votat în decembrie 2019 chiar dacă, potrivit deputaților blocului ACUM, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat atunci mirat de graba adoptării inițiativei, mai ales în condițiile în care Ministerul Justiției a cerut opinia Comisiei de la Veneția privind modificările propuse.

Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice a Parlamentului, susținea atunci că proiectul de lege va evita eventualele blocaje în activitatea CSM.

Back to top button