fbpx

doc | Avocații rămân în grevă până luni, dar au fost stabilite unele excepții

Avocații din Republica Moldova nu renunță la protestul programat până luni, 24 ianuarie, asta deși modificările la Legea Avocaturii, care au stârnit nemulțumirea breslei apărătorilor, au fost votate în două lecturi vineri, 21 ianuarie, de către Legislativ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În urma votului din Parlament, au fost stabilite excepții de la acțiunile de protest. Astfel, avocații pot:

  • merge să asiste clienții în caz de reținere,
  • participa în cazul judecării demersurilor privind aplicarea/prelungirea măsurilor preventive de arest, arest la domiciliu și controlul judiciar,
  • asista în cazurile ce țin de custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor, dar și în cauzele judiciare cu privire la violența în familie.

Amintim că Parlamentul a votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, modificările la Legea Avocaturii, în ciuda faptului că amendamentul propus de președinta Comisiei juridică, Olesea Stamate, a stârnit un val de critici și grevă generală în rândul avocaților.

Așadar, conform noilor modificări, avocații pot fi reținuți pentru cazuri de corupție, fără acordul Uniunii Avocaților, în cazul care au fost prinși în flagrant.

Proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură mai prevede ca judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Articole asemănătoare

Back to top button