fbpx

Dinu Plîngău descrie „căpușa care afectează parțial piața petrolieră” din R. Moldova: Toată lumea e sufocată de creșterea prețurilor

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, afirmă că „toată lumea e sufocată de creșterea galopantă a prețurilor, iar frustrările și plângerile cetățenilor, mediului de afaceri, cât și a fermierilor sunt și rezultatul inacțiunilor principalilor responsabili”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, „guvernarea a promis distrugerea schemelor, căpușelor care profită de pe urma instituțiilor slabe ale statului”.

„Una din aceste căpușe care afectează parțial piața petrolieră o descriu mai jos. Cheltuielile importatorilor produselor petroliere, privind determinarea calității sunt acceptate în scopuri tarifare. Controlul în prezent este efectuat de o companie privată SRL „Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare” – CTSIC.

Întreprinderea dată a fost privatizată în martie 2018, cu multe semne de întrebare, acțiuni care trebuie să fie subiectul unei investigații din partea organelor abilitate, în condițiile în care acele acțiuni intrau în contradicție cu prevederile Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care spune că nu sunt pasibile privatizării întreprinderile de stat care afectează înregistrarea de stat a întreprinderilor și a bunurilor, certificarea mărfurilor și a tehnicii, alte întreprinderi de stat care îndeplinesc, în exclusivitate sau în parte, funcții auxiliare ale statului.

Cu toate acestea, deși, întreprinderea deținea active de 24,5 milioane lei, și aducea venituri la stat, aceasta a fost scoasă la vânzare cu un preț inițial de 25 de milioane lei. Anterior, statul a cheltuit în jur de trei milioane lei pentru procurarea tehnicii necesare pentru efectuarea controlului, iar în prezent achită companiei private în jur de 2 milioane lei, pentru verificarea produselor petroliere.

Vezi și: Gavrilița și fermierii au ajuns la un consens: Compensații de până la 100% din valoarea accizei la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii

Deci, statul și cetățenii sunt prejudiciați triplu: privatizarea care trebuie investigată de procuratură, acordarea banilor pentru că a fost creat un monopol exclusiv la verificarea calității și includerea controlului calității în prețul petrolului.

Această întrebare a fost ridicată de unii deputați PAS în vara anului trecut, fără succes, schema fiind protejată de oameni de la ministerul economiei, altfel nu se putea ca niște modificări care aveau drept scop distrugerea acestui monopol căpușă să nu fie implementat jumate de an, până când s-au găsit alți deputați care să dea peste cap toate modificările propuse jumate de an în urmă de colegii lor de fracțiune.

În aceste condiții, a ajuns cuțitul la os pentru toată lumea din cauza inacțiunilor Ministrului Economiei, Sergiu Gaibu. Multă lume deja începe a specula despre „kulioc”, luând în calcul și trecutul glorios al ministrului legat de statutul de bănuit pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În aceste condiții, demisia lui Gaibu și anchetarea modului în care a fost privatizată CTSIC, cât și inacțiunea autorităților responsabile trebuie să fie subiectul unei anchete penale, dacă tot doar vorbim despre distrugerea schemelor, mai ales a celor care ar putea face un preț puțin mai mic la produsele petroliere.

Agricultorii deja vor ieși la protest, mediul de afacere se sufocă, iar cetățenii înjură fiecare alimentare sau călătorie cu transportul. Poate ajunge? Politicul de la Guvernare trebuie să termine cu promisiunile despre remanieri și să le facă, altfel, pierdem prea mult și cresc partidele oligarhice pe speculația sărăciei”, a scris Dinu Plîngău pe pagina sa de Facebook.

Articole asemănătoare

Back to top button