fbpx

Curtea de Apel Chișinău califică acuzațiile lui Șor la adresa judecătorilor drept „un atentat la independența justiției”

Curtea de Apel Chișinău a venit cu o reacție la declarațiile făcute de deputatul fugar Ilan Șor, în care acesta a calificat sentința de condamnare la 15 ani de închisoare drept una „ilegală”, amenințând judecătorii că vor ajunge după gratii. Instanța susține că astfel de acuzații sunt nefondate și inacceptabile, depășind limitele de exprimare admise într-o societate democratică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Standardele internaționale impun ca judecătorii să nu poată fi supuși în activitatea judiciară niciunui fel de presiune directă sau indirectă, publică sau nepublică, raportat la cauzele cu care sunt sesizați și pe care le au în soluționare în diferite etape procesuale. Pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile, magistrații au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere poate fi afectată de declarații publice care pun la îndoială independența, imparțialitatea, competența profesională a judecătorilor, precum și credibilitatea justiției ca sistem, mai ales când aceste declarații provin de la categorii de profesioniști ai dreptului, fiind de natură să influențeze în mod negativ opinia publică cu privire la corectitudinea judecătorilor și să-i discrediteze pe aceștia”, comunică Curtea de Apel Chișinău într-un comunicat.

Mai mult, instanța a subliniat că declarațiile deputatului fugar afectează încrederea opiniei publice în independența și credibilitatea justiției și reprezintă un atentat la independența judecătorilor.

„Curtea apreciază că modalitatea în care a fost calificată decizia unei instanțe judecătorești și amenințările lansate de inculpat în adresa magistraților, acreditându-se în mod expres ideea existenței unei activități infracționale în legătură cu pronunțarea unei hotărâri cu ocazia realizării actului de justiție, depășește limitele de exprimare admise într-o societate democratică, doar aceste acuzații și amenințări în sine fiind de natură a afecta credibilitatea Curții de Apel Chișinău, și implicit, a sistemului judiciar, cu consecințe grave asupra independenței autorității judecătorești în ansamblul său”, comunică Curtea de Apel.

Curtea de Apel regretă modul în care Ilan Șor a reacționat la decizia instanței, fără a aștepta motivarea deciziei.

„Duritatea și gravitatea expresiilor folosite cu ocazia calificării unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău, aceasta fiind catalogată o veritabilă faptă de natură penală – făcându-se practic implicit trimitere la infracțiunea prevăzută de art. 303 Codul Penal „amestecul în înfăptuirea justiției”, fără a aștepta motivarea deciziei, depășesc limitele de exprimare admise”, se mai arată în comunicat.

Curtea de Apel Chișinău califică acuzațiile lui Șor la adresa judecătorilor drept „ un atentat la independența justiției”

„Declarațiile formulate de Ilan Șor reprezintă un atac exercitat împotriva judecătorilor și un atentat la independența justiției, având în vedere că scopul acestor declarații îl constituie încercarea de intimidare a magistraților”, comunică instanța.

Amintim că joi, 13 aprilie, oligarhul Ilan Șor, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară” și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești. în Republica Moldova a fost pus sechestru pe bunuri care aparțin lui Șor în valoare de un miliard de lei. Averea confiscată va fi transferată în bugetul de stat.

Politicianul fugar Ilan Șor a calificat decizia Curții de Apel drept una ilegală, luată sub presiune și cu încălcarea tuturor prevederilor legale. Ilan Șor se arată convins că decizia instanței va fi anulată a doua zi după schimbarea guvernării PAS. „Pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând”, se arată în reacția sa.

Articole asemănătoare

Back to top button