fbpx

Cel puțin 13 televiziuni din R. Moldova, afiliate politic. Radiografia stăpânilor

Cel puțin 13 dintre televiziunile din Republica Moldova sunt afiliate unor politicieni sau partide politice care au guvernat țara în ultimii ani sau aspiră s-o guverneze în următorii. Ziarul de Gardă a făcut o radiografie a stăpânilor politici ai televiziunilor și a discutat cu experți media despre câtă libertate de exprimare poate exista într-o instituție media controlată politic și cât de credibilă poate fi aceasta pentru telespectatori.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Televiziunile lui Plahotniuc

Fostul lider la Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R. Moldova imediat ce a pierdut puterea în iunie 2019, continuă să dețină, direct sau prin intermediari, mai multe televiziuni cu acoperire națională.

În 2015, după ce au fost operate modificări legislative care obligau televiziunile să-și declare beneficiarii, Vladimir Plahotniuc și-a asumat oficial că este proprietarul a patru televiziuni: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. Ulterior, în interiorul trustului de presă al fostului lider democrat, au fost făcute mai multe schimbări, iar unele televiziuni au fost trecute, în acte, pe numele unor apropiați ai lui Plahotniuc.

În prezent, conform declarațiilor pe proprie răspundere cu privire la asigurarea transparenței proprietății furnizorilor de servicii media depuse la Consiliul Audiovizualului, Plahotniuc este unicul proprietar și beneficiar al posturilor de televiziune Prime și Publika TV. Cele două televiziuni sunt gestionate prin intermediul firmei „General Media Group (GMG) Corporation”, a cărui administrator este Petru Jelihovschi.

Compania care deține licența de emisie pentru cele două televiziuni, a cărei unic fondator este Vladimir Plahotniuc, are un capital social de 42 de milioane de lei, iar sediul juridic se află pe strada Ghioceilor 1, pe teritoriul complexului Moldexpo. Tot acolo se află și studiourile Prime și Publika. „General Media Group Corporation” deține și posturile de radio Publika FM și Muz FM.Pentru alte două televiziuni din holdingul media al lui Plahotniuc – „Canal 2” și „Canal 3”, deținătoarea licențelor de emisie, conform declarațiilor depuse la CA, este compania „Telestar Media” SRL, al cărei fondator și administrator oficial este Lilian Buștiuc, un apropiat al lui Plahotniuc.

Buștiuc a preluat cele două televiziuni, Canal 2 și Canal, 3 la începutul anului 2020 de la Oleg Cristal, fost consilier al lui Plahotniuc. „Telestar Media” SRL și cele două televiziuni de sub umbrela sa au, de asemenea, sediul pe str. Ghioceilor 1, alături de Prime și Publika.

Până să preia posturile Canal 2 și Canal 3, Lilian Buștiuc a deținut, oficial, postul de televiziune Canal 5. Odată cu restructurările din holdingul lui Plahotniuc produse în ianuarie 2020, firma care deține licența pentru Canal 5 și pentru postul de radio Maestro FM – „Media Content Distribution” SRL, a ajuns să fie înregistrată pe numele lui Cătălin Golban. Sediul Canal 5 este același – Ghioceilor 1. Tot aici se află și alte două televiziuni – CTC Mega și Familia Domashniy. Deținătoarea licenței pentru cele două posturi este firma „Real Radio” SRL, înregistrată oficial pe numele Victoriei Rusu, tot ea fiind și administratoare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a pierdut guvernarea

Televiziunile PSRM 

Igor Dodon și Partidului Socialiștilor (PSRM) pe care îl conduce beneficiază de susținerea mediatică a patru televiziuni: Primul în Moldova, NTV Moldova, Accent TV și TNT Exclusiv TV.

Primul în Moldova, care pe lângă emisiunile și buletinele de știri proprii retransmite și programele televiziunii de stat rusești Pervîi Kanal, activează sub umbrela firmei „Telesistem TV” SRL, administrată de Stanislav Vîjga și fondată de „Медиа Инвест Сервис” (Media Invest Service) din Federația Rusă. La rândul ei, „Media Invest Service” are doi fondatori: Igor Chaika (51%), fiul milionar al fostului procuror general al Federației Ruse Iurii Chaika, și Vadim Ciubară (49%) – un apropiat al lui Igor Dodon.

În 2017,  Ciubară a fost unul dintre însoțitorii lui Igor Dodon pe muntele Athos. ZdG a scris anterior că Vadim Ciubară și soția sa Natalia sunt finii de cununie ai lui Lilian și Diana Filipov, care, la rândul lor, sunt finii cuplului Galina și Igor Dodon.

În august 2017, Igor Dodon și o parte din cei mai importanți oameni din anturajul său au fost pe muntele Athos.

Vadim Ciubară este și beneficiarul firmei offshore „Chester Business” LP, care în 2015 a cumpărat baza de odihnă „Sadovo” din satul de baștină al lui Igor Dodon – Sadova. În decembrie 2018, Vadim Ciubară a procurat și o clădire de 777 m.p., situată pe str. Sciusev din Chișinău, unde își desfășoară activitatea postul TV „Primul în Moldova”. Tot pe Sciusev 76a își are sediul și Accent TV, o altă televiziune afiliată socialiștilor, deținută tot de firma „Telesistem TV” SRL, mai scrie Ziarul de Gardă. 

Alte două televiziuni afiliate Partidului Socialiștilor – NTV Moldova și TNT Exclusiv TV, sunt deținute de compania „Exclusiv Media” SRL, titulara licențelor de emisie pentru cele două posturi. „Exclusiv Media” SRL îl are drept unic fondator pe deputatul Corneliu Furculiță, liderul fracțiunii PSRM din parlament.

Firma este administrată de soția sa – Ludmila Furculiță. La „Exclusiv Media” activează, de mai mulți ani, și Galina Dodon, soția lui Igor Dodon, dar și Tatiana Țaulean, soția primarului socialist al mun. Chișinău, Ion Ceban.

„Exclusiv Media” SRL mai deține și ziarele „Аргументы и Факты в Молдове” (Argumentî i Faktî – aif.md) și Комсомольская правда (Komsomolskaya Pravda – kp.md).Numele companiei „Exclusiv Media” figurează într-o cauză penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, cauză la care a fost conexat și procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM.

Urmare a investigațiilor, procurorii au constatat că, în februarie 2016, pe conturile „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în sumă de 1 499 884 de euro de la compania offshore „Westerby Limited”, înregistrată în Bahamas. Ulterior, în martie-aprilie 2016, deputatul socialist Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță au retras de pe conturile companiei peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Dosarul finanțării din Bahamas nu are încă o finalitate.

Televiziunile lui Șor

Și Ilan Șor, liderul partidului care-i poartă numele – Partidul Șor, deține, prin intermediari, două televiziuni. Imaginea deputatului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare de prima instanță în dosarul „Furtul miliardului” și care a părăsit R. Moldova odată cu Plahotniuc, în iunie 2019, este lustruită zilnic la posturile Orhei TV și TV 6 – fosta Televiziune Centrală.

Redenumirea postului a fost aprobată de CA la 23 decembrie 2020. Conform declarațiilor pe proprie răspundere depuse la CA, licența de emisie pentru cele două posturi este deținută de compania „Media Resurse” SRL, administrată de Dumitru Chitoraga, fost candidat al Partidului Șor la funcția de deputat la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Chitoraga a candidat pe circumscripția nr. 25 Chișinău însă nu a obținut mandatul de deputat. În campania electorală pentru parlamentarele din 2019 Chitoraga a donat Partidului Șor 340 de mii de lei.

Cel puțin 13 televiziuni din R. Moldova sunt afiliate unor politicieni/partide politice sau au tangențe cu acestea

„Ceea ce se întâmplă în R. Moldova, când politicienii dețin, la modul practic, televiziuni, este anacronic și nu este specific deloc democrațiilor avansate. Asta este o reminescență a etapei noastre continue de trecere la o democrație veritabilă și asta influențează la modul direct cetățenii acestei țări pentru că informația este total partizană. În condițiile țării noastre, când avem o criză politică continuă și alegeri peste alegeri, atunci cu siguranță asta intoxică spațiul informațional, iar cetățenii devin și mai confuzi. În al doilea rând asta ucide jurnalismul de fapt, pentru că oamenii care lucrează în aceste televiziuni nu sunt jurnaliști, sunt alt tip de specialiști – în agitație electorală, în manipulare, în propagandă. Asta ucide democrația și este un lucru foarte grav”, a declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button