fbpx

„Cel mai rău scenariu ar fi o deconectare completă”. Chișinăul va cere UE 450 de milioane de euro în contextul crizei energetice

Chișinăul va cere UE 450 de milioane de euro în contextul crizei energetice, anunță prim-ministra R. Moldova Natalia Gavriliţa. Potrivit ei, există posibilități „foarte reale” ca Gazprom să stopeze livrările de cu gaze în această iarnă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, premierul nu își dorește ca „oamenii să subestimeze cât de mult suferă cetăţenii moldoveni, care sunt victime colaterale ale războiului din Ucraina”.

Acest ajutor în valoare de 450 de milioane de euro ar urma să vină pe lângă pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare totală de 400 de milioane de euro.

„Observăm riscuri de securitate şi anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare şi o scădere a salariilor reale. Suntem loviţi de câteva ori mai puternic de aceleaşi probleme pe care le au ţările europene, dar, în acelaşi timp, suntem mult mai slabi pentru a face faţă acestor probleme”, a subliniat Gavrilița.

Potrivit ei, „cel mai rău scenariu ar fi o deconectare completă”.

„Criza energetică a forţat Moldova să cumpere energie electrică la un preţ de patru ori mai mare decât pe piaţa europeană”, a adăugat Natalia Gavriliţa, adăugând că va cere partenerilor europeni un ajutor în sumă de 450 de milioane de euro pentru această iarnă. Această solicitare va fi făcută la un summit de solidaritate găzduit de Franţa în data de 21 noiembrie.

Vezi și: Cauzele scumpirilor în lanț la energia electrică în Republica Moldova

Sandu susține că Gazprom a redus furnizarea de gaze naturale în R. Moldova nejustificat

Articole asemănătoare

Back to top button