fbpx

Sandu susține că Gazprom a redus furnizarea de gaze naturale în R. Moldova nejustificat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, acuză Gazprom că a redus furnizarea de gaze naturale în țara noastră cu 50% fără justificare și explicație. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, susținută joi, 10 noiembrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu referire la energie știți că Gazprom a redus furnizarea de gaze naturale cu 50 % fără justificări și explicații. Credem că este o decizie politică, nu este o decizie comercială pentru că Republica Moldova și-plătit consumul de gaz în pofida faptului că prețurile au crescut și au devenit foarte înalte. Și în presa internațională vedem informații despre coaliția dintre forțele politice de Rusia în Moldova și grupurile corupte criminale care încearcă să  folosească situația dificilă în țară, inclusiv inflația, impactul crizei energetice și economice. Pentru a folosi toate aceste argumente împotriva autorităților democratice și desigur împotriva proceselor democratice”, a precizat Maia Sandu.

În cadrul aceleași conferințe, șefa Comisiei Europene a spus că Uniunea Europeană va acorda țării noastre gaze naturale de la alți furnizori.

Atunci când facem diversificare de furnizori la gaze, noi facem tot posibilul ca să acordăm gaz Republicii Moldova de la alți furnizori. În ceea ce ține de electricitate, faceți parte din piața noastră și vom împărți atâta electricitate atâta cât va fi posibil. De aceea cele 200 de milioane de euro sunt practic pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz și cele 50 de milioane de suport bugetar ar putea fi folosiți pentru a susține gospodăriile casnice vulnerabile”, a spus Ursula von der Leyen.

De asemenea, von der Leyen a menționat că Republica Moldova este o țară europeană și interesul Uniunii Europene este ca să sprijine țara noastră.

Președinta Comisiei Europene se află în aceste zile la Chișinău pentru a „sublinia sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, una dintre țările cele mai afectate de consecințele războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Amintim că vineri, 11 noiembrie, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, are planificată o vizită în Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button