fbpx

Cauzele scumpirilor în lanț la energia electrică în Republica Moldova

ANRE a examinat și aprobat miercuri noile tarife la energia electrică. Dacă până acum consumatorii Premier Energy achitau 3,15 lei, acum vor plăti 4,77 lei KW/h pentru energia electrică. De asemenea, tariful pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” va fi de 4,81 lei/kWh, pe când anterior era 3,21 lei/kWh.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

  • Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării de către Federația Rusă din luna octombrie până în prezent și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene;
  • Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor;
  • Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană;
  • Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România – „TRANSELECTRICA” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348.

Articole asemănătoare

Back to top button