fbpx

Care este prețul real al unei călătorii cu transportul public din Chișinău, potrivit șefului RTEC

Prețul real al unei călătorii cu transportul public din Chișinău este de 7 lei, a afirmat directorul general al Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tariful pentru călătoriile cu transportul public a fost modificat ultima dată în 2009. Potrivit lui Ciornîi, în perioada 2017-2019 prețul real al unei călătorii în troleibuzele din capitală ajungea la 4-5 lei. Totuși, de 13 ani locuitorii capitalei achită pentru o plimbare cu troleibuzele 2 lei.

Amintim că, potrivit Primăriei, mărirea tarifelor în transportul public este necesară pentru a evita falimentul Regiei Transport Electric (RTEC) și a Parcului Urban de Autobuze (PUA). Pe 24 martie o companie de consulting a prezentat noua metodologie de calcul a prețului pentru călătoriile cu transportul public. Studiul a fost realizat la comanda Primăriei Chișinău.

Vezi și: Deputat, despre posibilitatea scumpirii călătoriilor în transportul public din Chișinău: Va fi rezultatul unei târguieli murdare

Potrivit datelor, în perioada 2009-2020, costul mediu efectiv pentru o călătorie a crescut de la 1.58 lei în anul 2009 la 5.2 lei în anul 2021. De asemenea, pe parcursul unui an, din bugetul municipal au fost alocate pentru compensarea pierderilor cu circa 1300% mai mult decât în 2010. Această explozie în cifre a fost cauzată de mai multe aspecte, printre care scumpirea combustibilului, a energiei electrice, dar și mărirea salariilor angajaților.

Vezi și: Ceban cere Guvernului 350 de milioane pentru a nu scumpi călătoria în transportul public din Chișinău. Spînu: Ion, nu prea te descurci!

Articole asemănătoare

Back to top button