fbpx

Autoritățile au pornit urmărirea penală în cazul denunțurilor false privind atentatele cu bombă în toată țara

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției, investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie 2022, privind atentate cu bombă în capitală și republică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară. Denunțurile au declanșat aplicarea protocoalelor de precauție relevante, ceea ce a generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat.

Potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

În dimineața zilei de miercuri, procurorii PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal, în care un adolescent din Sudul republicii este învinuit de șapte denunțuri false despre faptul că anumite locații din Sudul republicii ar fi fost minate. Învinuitul trimisese înștiințările false prin poșta electronică, pentru a-si ascunde identitatea, însă a fost depistat de oamenii legii și investigat pentru tragerea lui la răspundere penală. Cazul a avut loc în perioada 19-21 ianuarie 2022 și a fost reflectat în presa națională.

Denunțurile au vizat locații din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir. Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.

Suplimentar examinării aspectului penal de către instanța de judecată, autoritățile au formulat și o acțiune civilă, pentru recuperarea celor circa 60.000 lei cheltuiți pentru acțiunile obligatorii cu rol de prevenție a potențialelor urmări provocate de astfel de atentate, întreprinse de serviciile specializate.

Autoritatea de investigație urmează să comunice public informații cu impact social major la subiectul anunțat, cu respectarea drepturilor procedurale ale părților, implicit a prezumției nevinovăției, prevăzute de lege.

Articole asemănătoare

Back to top button