fbpx

ASP a inițiat o anchetă internă după ce Guvernul de la Praga a prezentat pașaportul moldovenesc al agentului rus Petrov

Agenția Servicii Publice (ASP) a inițiat o anchetă internă după ce Guvernul de la Praga a prezentat pașaportul moldovenesc al agentului rus Petrov. Acesta s-ar fi identificat drept cetățeanul moldovean Nicolai Popa în Cehia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În contextul informațiilor apărute public, referitor la utilizarea unui pașaport al Republicii Moldova, pe numele Nicolai Popa, Agenția Servicii Publice aduce la cunoștința publicului că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu internă. Odată cu finisarea anchetei interne, ASP va reveni cu clarificări pe acest subiect”, se arată în reacția emisă de instituție.

Scandalul diplomatic, cu iz de spionaj, a izbucnit după ce autoritățile cehe au anunțat că serviciile speciale ruse ar fi fost implicate la organizarea unei explozii într-un depozit de muniții. Potrivit responsabililor de la Praga, agenții Bashirov și Petrov, deveniți celebri după otrăvirea lui Serghei Scripal, au fost identificați în Cehia.

Inițial, cei doi au prezentat pașapoarte eliberate pe numele lor adevărate, însă ulterior un individ a arătat un document cu numele cetățeanului Republicii Moldova Nicolai Popa, iar altul – actul eliberat de autoritățile din Tadjikistan, pe numele lui Ruslan Tabarov.

Cazul a creat tensiuni între Moscova și Praga. Bunăoară, premierul ceh Andrej Babis informa sâmbătă despre expulzarea a 18 angajați ai Ambasadei Rusiei. În scurt timp, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorului Cehiei la Moscova și i-a comunicat că 20 de membri ai misiunii sale sunt declarați persoane non grata și trebuie să plece din țară.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button