fbpx

ANSA trage semnal de alarmă: 11 focare de pestă porcină africană sunt active în patru raioane ale țării

În localitățile din patru raioane ale țării sunt înregistrate focare active de pestă porcină africană la animale domestice. În total, anunță ANSA, există 11 surse de infecție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Focarele menționate se află în:

  • Cahul – 7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);
  • Nisporeni – 1 focar (s. Milești);
  • Cantemir – 2 focare (s. Gotești);
  • Cimișlia – 1 focar (s. Gura Galbenei).

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

ANSA atenționează proprietarii de porci să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

La fel, nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane. ANSA solicită cetățenilor care merg la picnicuri să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA.

Tot în acest context, solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Articole asemănătoare

Back to top button