fbpx

Ambasadorul UE la Chișinău: Nu sunt moldovean, dar sunt mandru de voi. Sunteți cu adevărat prietenii care se cunosc la nevoie

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, afirmă că este impresionat de modul în care cetățenii R. Moldova i-au primit pe refugiații ucraineni și i-au ajutat cu transport, hrană, locuință și bani. Acesta spune că, deși nu este moldovean, se mândrește de poporul nostru. Ambasadorul a notat în mesajul său și despre modul în care autoritățile țară au reacționat pentru a susține Ucraina în aceste timpuri dificile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Dragi moldoveni! Nu sunt moldovean dar sunt mandru de voi!

Am citit cu emoție mesajul unui cetățean ucrainean, care a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru modul în care familia sa a fost primită aici. Soția sa și copiii săi, care au fost nevoiți să se refugieze din calea războiului, au fost întâmpinați la graniță, hrăniți gratuit, aduși la Chișinău și cazați într-un apartament pentru care proprietarul nu are de gând să ceară chirie. Nu-i venea să creadă că găsise atâta bunătate în Moldova.

Acest om, care acum luptă pentru a-și apăra țara și libertatea, a exprimat cel mai bine admirația pentru felul în care moldovenii au reacționat la criza refugiaților din Ucraina.

Este pur și simplu impresionant cum s-au mobilizat cetățenii obișnuiți ca să întâmpine oamenii de la graniță, să le ofere hrană și adăpost, să le aducă haine. Este uimitor cum au reușit să organizeze centre pentru a colecta donații și a distribui produse de primă necesitate celor care au acum atâta nevoie de ele. Aud iar și iar despre simple familii care și-au deschis ușile pentru a-și primi vecinii ucraineni, oameni pe care nu i-au mai întâlnit până acum.

Este remarcabil modul în care autoritățile Republicii Moldova au reacționat pentru a susține Ucraina în aceste timpuri dificile, printr-un regim facilitat de intrare în țară și ajutor umanitar. Știu că este greu, și de asta e cu atât mai admirabil cât de repede au fost puse la punct mecanismele necesare de sprijin. Și este la fel de admirabil că politicienii moldoveni au fost unanimi în abordarea acestei crize. După cum a spus președinta Maia Sandu: Moldova este aici pentru a ajuta!

Probabil că vopsirea unei clădiri în culorile drapelului ucrainean este, în aceste zile, cel mai clar semn de sprijin pentru Ucraina. Acea imagine galben-albastră a fostului Hotel Național din Chișinău m-a făcut să mă simt mândru de Moldova și mândru de Ucraina.

Uniunea Europeană va susține eforturile Republicii Moldova de a ajuta refugiații din Ucraina, dar este efortul dumneavoastră colectiv pe care îl sprijinim. Vreau să le mulțumesc din suflet oamenilor din această țară pentru că sunt cu adevărat prietenii care se cunosc la nevoie”, a scris ambasadorul UE la Chișinău.

Amintim că, potrivit datelor oficiale ONU, peste jumătate de milion de persoane au părăsit Ucraina de la debutul invaziei ruse. Principalele ţări spre care se îndreaptă refugiaţii ucraineni sunt Polonia, Ungaria, Republica Moldova, România şi Slovacia.

Conform estimărilor ONU, este de aşteptat ca patru milioane de ucraineni să-şi părăsească ţara ca refugiaţi. Majoritatea dintre aceştia sunt femei şi copii, în condiţiile în care bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 ani şi 60 de ani sunt obligaţi să rămână în ţară, în virtutea stării de urgenţă.

Articole asemănătoare

Back to top button